Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua розповідає громадськості про російських військових, які беруть участь у бойових діях на боці “Л/ДНР”.

Цього разу йдеться про росіянина Вадима Іловченка, урожденця Сімферополя, отамана Кримської окружної козачої спільноти.

У січні 2014 року Іловченко створив загін козачої самооборони, який у лютому увійшов до козачого об’єднання –  т.зв. “Кримського фронту”. Напередодні та під час “референдуму” козаки займалися силовим захопленням та допитами проукраїнськи налаштованого населення півострова. Ще відтоді Іловченко був особисто знайомий з Гіркіним-Стрєлковим. Після захоплення Криму Росією Іловченко у складі “Терської вовчої сотні” рушив за Гіркіним на Донбас, де очолив розвідувальну роту загону Стрєлкова. Там за ним закріпився позивний “Терец”.

Після повернення до Криму, “Терец” продовжив свою кар’єру у козачих організаціях окупованого півострова, які тісно взаємодіють  з Православною Церквою Криму. Тісні контакти козацтва та Церкви у Криму російські спецслужби вибудовували вже давно. Ще 2012 року Українська Православна Церква Московського Патріархату (РПЦ в Україні) створила координаційну раду, яка відповідала за “пастирське окормлення”  козачого руху на території Криму. Іловченку у вказаному органі було відведена роль глави відділу духовно-патріотичної освіти молоді та спорту.

Після окупації Росією Криму російський отець РПЦ Лазар отримав “благословення” Синоду РПЦвУ на перереєстрацію церковних громад окупованого півострова. До вказаного процесу, який супроводжувався силовим захопленням храмів Української Православної Церкви Київського Патріархату (УПЦ КП), активно залучались підлеглі Іловченка. Відомо, що під час “візиту” до церкви Пресвятої Богородиці козаки жорстоко побили вірян, серед яких були вагітна жінка та хвора на церебральний параліч донька настоятеля храму.

На сьогодні “Терец” як глава Кримської окружної козачої спільноти (КОКС) продовжує активно опікуватися молодим поколінням і підтримує імідж “ідейного натхненника нового покоління козаків та козачат”. За його ініціативи на базі загальноосвітніх шкіл функціонує низка козацьких класів, діють дитячі спортивно-трудові табори, організовуються спортивно-туристичні козачі ігри. Під егідою КОКС діє 10 кадетських клубів, до яких входить близько 800 дітей.

Comments are closed.