У суботу, 19 жовтня, в Нью-Йорку відбулося урочисте зібрання Ордену святого апостола Андрія — Архонтів Вселенського Патріархату в Америці, під час якого Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія відзначено “Нагородою Афінагора з прав людини” (Athenagoras Human Rights Award — англ.), повідомляє пресслужба ПЦУ.

“З почуттям щирої вдячності прийняв сьогодні в Нью-Йорку Athenagoras Human Rights Award. Прийняв її не як нагороду для мене особисто, а як відзнаку успіху праці тисяч і навіть мільйонів українських православних вірних на Батьківщині та в діаспорі. Бо Помісна Українська Православна Церква, 15-та у Диптиху Церков-Сестер, наймолодша за часом всеправославного проголошення, але давня і славна за своєю історією, є плодом праці, подвигу, молитов і боротьби багатьох поколінь нашого побожного народу, сотень ієрархів, багатьох тисяч священиків та мільйонів вірних”, — сказав Митрополит під час отримання нагороди.

“Для мене велика честь прийняти нагороду, яка носить ім’я Патріарха Афінагора – видатного церковного і суспільного діяча ХХ століття, який був справжнім служителем єдності та канонічного порядку Вселенського Православ’я. Не лише честь, але і спонукання, і обов’язок – служити Богу, Церкві та дорученій мені пастві всіма моїми силами, як служив Патріарх Афінагор. Перед нашою Церквою та переді мною як Предстоятелем теж постало і будуть ще поставати багато викликів, але приклад Патріарха Афінагора відтепер особливо буде надихати мене”, — зазначив Блаженнійший.

Митрополит також висловив віру, що настане день, коли всі без виключення Помісні Церкви послідують канонічному рішенню Вселенського Патріархату і визнають Помісну Православну Церкву України рівноправною Церквою-Сестрою.

“Вірю, що у Константинополі — Новому Римі — відбудеться Всеправославний Собор, як його задумував і для якого багато попрацював Патріарх Афінагор. Вірю, що започаткована Святим і Великим Собором Православної Церкви на Криті справа буде продовжена і такі Собори стануть невід’ємною частиною церковного життя. Зараз це здається лише мрією… Але мрія нашого народу про свою автокефальну Помісну Церкву здійснилася. Тому я вірю, що і мрія про оновлення єдності всієї Повноти Православ’я може здійснитися. Для цього я, як Предстоятель Церкви України, буду працювати і закликаю до взаємодії та співпраці всіх!”, — резюмував Предстоятель.

Вселенський Патріарх Варфоломій передав слова вітання Митрополиту Епіфанію за допомогою відеозвернення, яке транслювали під час урочистої церемонії нагородження. “Ми переконані, що свобода і незалежність України є канонічним та легітимним наслідком прагнень її віруючих та громадян, які мають усі права на Церкву, яка відповідає їхньому духовному й культурному корінню. Дійсно, говорити про права людини є найбільш доречним саме у цьому конкретному випадку, тому Вселенський Патріархат відчував, що це була для нас і моральна відповідальність в тому числі — надання автокефалії благословенній та історичній Церкві України”, — йдеться у привітанні.

“Премія Афінагора з прав людини” була заснована в 1986 році Національною радою Ордена апостола святого Андрія, архонтів Вселенського Патріархату в Америці, та вручається особі або організації, яка “своїми діями, намірами і самовідданістю послідовно демонструє турботу про основні права та свободи віросповідання для всіх людей”.

Лауреати премії визначаються Комітетом з числа духовенства і мирян. Серед тих, хто вже мав честь бути удостоєним “Премії Афінагора з прав людини”, 39-й Президент США Джиммі Картер, 41-й президент США Джордж Буш і його дружина Барбара Буш, лауреат Нобелівської премії миру Михайло Горбачов, Матір Тереза з Калькутти та інші.

Comments are closed.