Кримські єпископи Російської Церкви в Україні (раніше УПЦ МП) взяли участь у заходах на тему “Крим у долі династії Романових. Початок і кінець царювання імператора Миколи II”.

Протягом 20-22 жовтня на окупованому Росією півострові влаштували цілу “міжнародну наукову конференцію” у рамках єпархіального етапу XXVII Міжнародних різдвяних читань РПЦ, повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на сайт Кримської єпархії РПЦвУ.

Подія була приурочена до 125-річчя прийняття православ’я принцесою Гессен-Дармштадтською і Прирейнською Алісою і 100-річчя виходу членів Російського Імператорського Дому з Криму, які залишили Росію 1919 року.

Так, 20 жовтня єпископ Ялтинський Нестор звершив молебень в Алушті біля пам’ятного знака, встановленого на честь першої зустрічі цесаревича Миколи Олександровича з його майбутньою дружиною принцесою Алісою Гессен-Дармштадтською і Прирейнською, а також освятив місце, на якому наступного року планується встановити пам’ятник на честь цієї події .

Примітно, що на богослужінні був присутній голова Товариства російської історичної освіти “Двоголовий Орел” Костянтин Малофєєв, який раніше надавав підтримку захопленню Криму і збройним бойовикам Донбасу.

21 жовтня в Лівадійському палаці відбулося відкриття конференції. Єпископ Ялтинський Нестор, вікарій Сімферопольської і Кримської єпархії РПЦвУ, передав учасникам вітальне слово глави єпархії владики Лазаря, в якому митрополит наголосив, що “правління династії Романових – це міцний нерозривний союз російського нашого народу з цілою низкою благочестивих царів і благовірних цариць – героїв і трудівників на благо богоспасаємої Вітчизни”.

“Саме працями Дому Романових утворилася з маленького Московського царства велика Російська Імперія, яка досягла вищого етапу своєї могутності, ставши великою державою. Представники династії робили дуже багато для творення економічної та геополітичної складових життя імперії. Вони дбали про кожен куточок своєї країни, в тому числі і про Кримський півострів… Не дивно, що після зречення від престолу Микола II просив Тимчасовий уряд дати йому можливість оселитися з родиною в Лівадії, де він вів би життя приватної особи. Як шкода, що цей дозвіл государ так і не отримав”, – йдеться у вітальному слові очільника Кримської єпархії РПЦвУ Лазаря.

Comments are closed.