Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров звинуватив США у підтримці визнання Православної Церкви України.

Як повідомляють росЗМІ, про це він заявив після переговорів з грецьким колегою Нікосом Дендіасом, інформує РІСУ з посиланням на “Прямий”.

Так, Лавров наголосив, що існує зовнішній вплив у питаннях, що стосуються Елладської Православної Церкви (ЕПЦ) і автокефальної Православної Церкви України (ПЦУ).

Зокрема, глава російського МЗС заявив, що листу Предстоятелю УПЦ Епіфанію від глави ЕПЦ архієпископа Афінського і всієї Греції Ієроніма передував візит до Афін держсекретаря США Майка Помпео.

“Керівник Держдепу особливо і не приховував, що серед питань, які він там вирішував, було і це”, – сказав Лавров.

На його думку, саме з метою визнання ПЦУ американські дипломати їздили на гору Афон, а митрополит Епіфаній публічно заявив, що створення церковної структури було б неможливим без прямої підтримки Вашингтона.

“Стає очевидним, що Сполучені Штати не хочуть обмежуватися тим, що вже було зроблено, і намагаються просувати розкол у православному світі в цілому. Така робота проводиться практично з усіма православними Церквами”, – наголосив російський дипломат.

  • 12 жовтня Собор ієрархів Елладської Церкви визнав право Вселенського Патріарха надавати автокефалію, зокрема ПЦУ. Таким чином ЕПЦ стала вже другою пімісною Церквою, яка визнала українську автокефалію.
  • 19 жовтня ім‘я Блаженнішого Митрополита Епіфанія було вперше згадано на Божественній літургії у Салоніках під час співслужіння Вселенського Патріарха Варфоломія та Блаженнішого Архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма.
  • Лист архієпископа Ієроніма, надісланий митрополиту Епіфанію 28 жовтня, означає, що Церква Греції вступила в офіційне спілкування з ПЦУ.

Comments are closed.