Міжнародна громадська організація “АллатРа”, яку ще 2017 року Синод УПЦ КП визнав окультною пара-релігійною організацією і заборонив розповсюдження її вчення, 2 листопада  організувала у Вінниці телеміст з державою-агресором – Росією (відповідний статус цієї країни закріплений у Законі України “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях”).

Як передає видання “Вільне слово”, онлайн-трансляція була організована у рамках проєкту організації “Ігри професіоналів” і здійснювалася з Москви.

“Конференція” у Вінниці

Міжнародний громадський рух (далі – МГР) “АллатРа” (код 39304584, зареєстрована від 2014 р. у м. Києві), позиціонує себе як громадська організація поза політикою та релігією.

Фактично МГР “АллатРа” являє собою неорелігійний теософський рух, який використовує для прикриття організаційно-правову форму громадського формування. Церква визнає її діяльність деструктивною.

МГР “АллатРа” має свої осередки у різних регіонах і містах України, де час від часу проводить різні заходи. Не стало виключенням і м. Вінниця, де члени організації також намагаються здійснювати агітаційну роботу. До речі, вінницький обласний осередок МГР “АллатРа” не є легалізованим, тобто не має державної реєстрації.

2 листопада у Вінниці відбулась онлайн-конференція “Игра профессионалов. Общество: последний шанс” на тему “Здравоохранение в созидательном обществе”.

Як бачимо з назви, тема конференції, на перший погляд, не викликає застережень. Однак за фактом захід перетворився на черговий сеанс промивання мозку, де здоровий глузд підміняється езотеричним маренням.

Цього разу все проходило у ще більш агресивній формі: замість конструктивного діалогу учасники конференції вдалися до відвертої дискредитації вищих органів державної влади України щодо охорони здоров’я, доступності безкоштовної медицини та ліків, їхньої якості в країні.

Показово й те, що для участі у такому обговоренні координатори Вінницького осередку МГР “АллатРа” заздалегідь ретельно підібрали кандидатури спікерів з числа представників експертного середовища, а також працівників медичної та фармакологічної сфери.

Склад ключових спікерів свідчить про те, що координатори намагалися надати своїм заходам видимість наукових (адже їх було анонсовано як конференцію) завдяки використанню авторитету фахівців, яких вони запросили для участі.

Незважаючи на те, що конференція була заздалегідь анонсована як загальнодоступна, потрапити на неї могли не всі. Координатори, котрі заздалегідь запланували телеміст з державою-агресором, подбали про і те, щоб уникнути можливого негативного резонансу. Тому вони мінімізували кількість учасників до 20 осіб.

Так само ретельно координатори підійшли й до питання супроводу конференції представниками місцевих і регіональних ЗМІ. З числа журналістів на заходи були запрошені лише ті, хто будуть висвітлювати подію у вигідному руслі.

Що зараз відбувається на Донбасі та з ким ми воюємо?

Однак знайшлися небайдужі люди, яким вдалося дізнатися, що насправді відбувається на так званих “конференціях” в “АллатРа”.

Завдяки їм ви зараз можете побачити все на відео.

Заходи тривали від 16:30 до 19:20 год. Спочатку, о 17:00 год. відбулася трансляція з м. Києва. Говорили нібито про фармакологію, аж тут запросили до діалогу фармаколога з Російської Федерації.

О 18:00 год. розпочалося пряме включення: на екрані з’являється група учасників московського осередку “АллатРа”.

На цьому один з відвідувачів заходів – вінничанин Роман Костишин – рішуче висловлює свою позицію щодо неприпустимості діяльності цієї структури на території Вінницької області.

– Слава Україні! А чому тут зараз Москву включили? Хто організатори?

Всі мовчать.

Молодий чоловік виходить до екрану і звертається до всіх присутніх:

– Хто організатори цього заходу? – знову питає він.

Праворуч від екрану за столиком сидить один з організаторів, але він опускає обличчя в екран монітора та нічого не каже.

– Що відбувається на Донбасі?

Питання так і зависає у повітрі.

– Вибачте, але… – намагається втрутитися дівчина, що теж є організатором.

– Причому тут цей агресор?

Тим часом на екрані, де транслюється пряме включення, можна бачити велику групу членів руху, котрі долучилися до «конференції» з Москви.

– Що у нас зараз на Донбасі відбувається?

Присутні у залі – всі, як один, продовжують симулювати амнезію.

– Що у нас відбувається на Донбасі? – молодий чоловік вкотре повторює запитання, – з ким воюємо?

Жоден з присутніх не вимовив ані слова.

За проукраїнську позицію патріоту вказали на двері

– Якщо вам не подобається… – вірогідно, ця дівчина хотіла далі сказати щось на кшталт “тоді ви можете не приходити на наші заходи”.

– Це – Москва. Це – наш агресор. Чому це має бути у Вінниці, в українському місті? Де ми знаходимося, де ми живемо?

– Ето ж міжнародна конференція… – лунає невпевнений голос якоїсь жінки із зали.

– Це – Україна!

На цих словах до “порушника” вже підійшли кілька організаторів і оточили його. Вони намагаються вигнати його і вказують на двері.

– Ми знаходимося в Україні? Гаразд, якщо конференція міжнародна, то ми зараз усі є організаторами. Давайте поговоримо! Я ставлю запитання, ви відповідаєте.

Нарешті організатори відповіли на запитання про те, кого вони представляють.

– АллатРа-ТБ, – пробурмотіли вони.

– Аллатра-ТБ? Чому є з’єднання з Москвою?

Організатори разом починають щось заперечувати і вдруге вказують на двері.

– Це – наш агресор! Москви тут не має бути. Ми в Україні. У Вінниці.

– Ви заважаєте всім! – починають вигукувати із зали. Те саме повторюють і організатори.

– Що таке “АллатРа”, що вона символізує? Це – російська організація.

Замість відповіді організатори, що не здатні нічого пояснити, втретє вказують на двері.

– Ви нечемно ставитеся до захисників України, включаючи зараз [трансляцію] Москву – країну-окупанта. Агресора. Її не має бути в Україні.

– Скажіть вже йому, ну зробіть що-небудь, організатори! – лунають невдоволені вигуки із зали.

Це знову подають голос ті, комі патріот “заважає” своїми “незручними” запитаннями.

– Я ще раз попереджую: організації “АллатРа” у Вінниці не буде! До побачення. Слава Україні!

Популяризація ідей “руського миру”

Керівництво та юридичний відділ МГР “АллатРа” дуже гостро реагують на звинувачення у популяризації ними ідей “руського миру”. А коли вони, скажімо так, ображаються на це, то подають позови до суду. Те саме стосується і слова “секта”. Щоправда, жодного позову вони не виграли – єдиною їхньою “перемогою” стала мирова угода з однією медіакомпанією.

Нас вони теж намагалися залякувати, але свою позицію ми вже пояснили у нашому відкритому зверненні до юридичного відділу МГР “АллатРа”.

Проведення спільної конференції за участі московського осередку, телеміст з державою-агресором – це форма співпраці з окупантом.

Крім того, під час заходів у завуальованій формі здійснювалася популяризація концепції “руського миру” шляхом продажу і розповсюдження друкованої продукції псевдонаукового та релігійного характеру.

Низка розповсюджуваних творів присвячена культу особистості неформального лідера організації – Ігоря Данілова. Це, зокрема книги, написані Галиною Яблочкіною (псевдонім – Анастасія Нових), а саме: “Сенсей 1. Исконный Шамбалы”, “Птицы и камень”.

В МГР “АллатРа” сподівалися, що все знову пройде непоміченим

Всього три місяці тому – на початку липня 2019 РОКУ, відбувалися аналогічні події, що теж були пов’язані з проведенням телемосту з Москвою. Всі пам’ятають той телемарафон “Надо поговорить. Им”? Його анонсував ніхто інший, як керівник російських державних телерадіоорганізацій ВДТРК та МІА “Россия сегодня” Дмитро Кисельов. Завдяки тому, що на це вчасно відреагувала Служба безпеки України, проведення телемарафону з головним пропагандистським каналом країни-агресора, який перебуває під санкціями, було скасовано.

Складно сказати, на що сподівалися керівники та члени МГР “АллатРа”, коли готували відеоконференцію з Москвою, але зрозуміло одне: вони були переконані, що телеміст з державою-агресором може пройти непоміченим широким загалом – так само, як усе проходило раніше.

У деяких попередніх відео, що розміщено на каналі “АллатРа-ТБ” є записи аналогічних відеотрансляцій, інтерв’ю та відгуків учасників з Російської Федерації. Наприклад, їх можна знайти у проектах “Есперимент “Піраміда”, “Єдине зерно” тощо.

Головна причина їхньої зухвалої поведінки, як завжди, лежить на поверхні – вони мали стійке переконання в тому, що за телеміст з державою-агресором їм нічого не буде. Скільки всього раніше робили – і все сходило з рук. Скільки всього написано у книгах (а там – і ностальгія за СРСР, і Юрій Андропов у ролі позитивного головного героя, і вихваляння силових структур РФ та ін.),  – і нічого, ці твори Галини Яблочкіної (вона ж – Анастасія Нових) досі видаються великими тиражами та вільно продаються.

А що стосується “конференції” у Вінниці, то телеміст з державою-агресором транслювався з використанням медіаресурсу Allatraunites.com”.

Координатори без жодних докорів сумління запросили до участі представників держави-агресора. Вони виходили з того, що “АллатРа-ТБ” – не телеканал (а лише канал на безкоштовному американському відеохостингу YouTube), тому позбавити їх ліцензії ніхто не зможе. Організація є громадською, а значить, ніхто не матиме до неї претензій, бо вони ж заявляють, що діють поза політикою та поза релігією.

І вони також були переконані, що ніхто зі сторони не зможе їх зупинити. Але не так сталося, як гадалося.

Як зазначає видання в іншій публікації, деструктивні псевдорелігійні культи є інструментом гібридної війни РФ проти України.

Першим з таких проектів, який було започатковано в Україні в 1990-х рр., стало “Біле Братерство” (ЮСМАЛОС) – тоталітарна псевдорелігійна організація, лідерами якої були громадяни України Марина Цвигун і Юрій Кривоногов. У листопаді 1993 року велика група членів організації прибули до Києва, де захопили Софійський собор для влаштування масштабної акції самоспалення. Нейтралізувати фанатиків вдалося тільки завдяки злагодженим зусиллям і рішучим діям правоохоронців, які затримали злочинців і попередили скоєння ними серії запланованих терористичних актів. Організаторів цього злочину було притягнуто до кримінальної відповідальності, і на теперішній час вони вже відбули призначене судом покарання та перебувають на території РФ. Однак тут варто додати, що 2012 року  колишня лідерка “Білого братерства”, яка змінила ім’я та прізвище на “Вікторія Преображенська”, без перешкод відвідувала Київ та навіть організувала тут виставку власних картин.

Сьогодні на території України легально діє низка російських релігійних і громадських організацій, найбільш впливовими з яких є “Богородичний центр”, “АллатРа” та “Звенящие кедры России”.

Організація “АллатРа” неофіційно була створена 2007 року на основі оповідань, викладених у серії художніх книг письменниці Галини Яблочкіної під псевдонімом Анастасія Нових. Спочатку цей рух складався з прихильників головного героя книг “Сенсея”, який наділений надприродніми можливостями. Його діяльність в Україні активізувалась від початку збройного конфлікту з Росією 2014 року.

Книжки лякають читача пророкуваннями  нової світової війни, у тому числі ядерної, яку розв’язжуть “архонти” (під якими маються на увазі США, ЄС, Японія). Їм зможе протистояти тільки персонаж на ім’я “Номо”, життєві обставини якого дуже схожі на Путіна. Прототипом “легендарної особистості”, що має об’єднати і врятувати світ від “глобальних катаклізмів”, припинити конфлікти і війни є чоловік, що народився 1952 року та був обраний на пост президента однієї із сусідніх країн, а тепер він розвиває свої надздібності для того, щоб прийняти керівництво всією планетою і “творити добро”.

У ЗМІ є немало публікацій з аналізом діяльності “АллатРа”, яку називають не інакше як сектою прихильників Путіна, та інших схожих культів, які прийшли до нас з Росії.

Comments are closed.