10 листопада, на другий день перебування у Греції паломницької групи духовенства та вірян Православної Церкви України на чолі з митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном та митрополитом Переяслав-Хмельницьким і Вишневським Олександром, було заплановане відвідання монастирів Метеори, розташованих на півночі країни.

Про це повідомляє пресслужба Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

Літургія у с. Кастраки

Дорогою паломники зупинилися у селищі Кастраки, розташованому біля підніжжя Метеор, неподалік від міста Каламбака. Це поселення має давню історію і цікаві традиції, одна з яких пов’язана з днем пам’яті святого Георгія Мантіласа. Щороку в цей день, після завершення Божественної літургії десятки юнаків та молодих чоловіків підіймаються на мотузці на круту скелю, щоби залишити на висоті біля монастиря святого Георгія кольорову хустку, яка висітиме тут до наступного року, поки власник не повернеться за нею.

У Кастраки українські паломники відвідали ранішнє богослужіння та помолилися за Божественною літургією у місцевому храмі святих апостолів Петра і Павла. На запрошення настоятеля отця Іоана, владики Симеон та Олександр молилися за літургією у вівтарі. Після завершення богослужіння, поспілкувавшись зі священником і подякувавши йому за теплий прийом, архієреї з паломниками направилися до монастирів Метеори.

Монастирі Метеори

Метеора була б незвичайним явищем навіть без своїх монастирів, відомих на весь світ тим, що стоять на вершинах чудових нерукотворних кам’яних “веж”, які немовби виростають з землі на Фессалійській рівнині. Геологи вважають, що ці “вежі” утворилися тисячі років тому в процесі поступового обміління величезного озера, що покривало колись всі навколишні землі.

Найвища “вежа” піднімається на 415 метрів над містечком Каламбака і називається Платілітос. На ній стоїть монастир Велика Метеора. Інші “вежі” також виглядають досить переконливо.

Назва Метеора (буквальне значення – “висить між небом і землею”) в наші дні відноситься до всього комплексу величезних кам’яних стовпів, а спочатку це була лише назва монастиря на “вежі” Платілітос, надана йому в XIV столітті його засновником преподобним Афанасієм.

Всього у монастирському комплексі Метеор нараховуються 24 монастирі, але на цей час чинними залишаються лише шість із них. Українські паломники побували і помолилися біля святинь у трьох монастирях: святого Стефана, святого Варлаама та у Преображенському монастирі або, як його ще називають, у Великому Метеорі.

Монастир ікони Божої Матері “Милуюча” (Елеуса)

Наступним місцем, яке українські паломники відвідали 10 листопада, був Ксіньядській монастир Богородиці “Милуючої”.

Монастир Богородиці Милуючої знаходиться в селі Ксіньяда (провінція Домокос) Фтотіадської Митрополії. Він був заснований 1962 року. У видінні місцевому восьмирічному хлопчику явилася Божа Матір і відкрила, що під землею тут знаходиться Її ікона. 1954 року дійсно була виявлена ікона Богородиці, яку знайшли закопаною в землі на глибині півтора метра. За стилем ікона відноситься до епохи іконоборства. Вона збереглася в чудовому стані, незважаючи на те, що багато століть пролежала в землі.

На іконі є напис “Матір Бога Милуюча”. Ця ікона є головною святинею Ксіньядского монастиря, названого на її честь.

На тому місці, де була знайдена ікона, зведений невеликий храм. Але через те, що до знайденого образу приходило багато паломників, 1965 року був закладений більш просторий храм. Він споруджувався силами і на кошти вірян. Роботи йшли швидко, і в серпні 1966 року храм був освячений. Вівтар храму розташований саме на тому місці, де виявили ікону. Поруч з храмом збудували келії і підсобні приміщення. Новий монастир освятили 1972 року. Незабаром він набув великої популярності серед вірян. Був складений текст служби свята на честь ікони Елеуса, яке відзначається 21 червня. У монастирі стараннями ігумена і паломників побудований будинок для людей похилого віку, де доглядають за літніми людьми, що приходять сюди з околиць.

Ігумен обителі отець Афанасій з великою радістю зустрів паломників з України. Перед іконою Божої Матері був звершений молебний спів. Отець Афанасій розповів гостям про історію чудотворного образу. Як виявилося, саме він був тим хлопчиком, якому у 8-річному віці Божа Матір відкрила місце перебування Своєї ікони.

Після храму спілкування продовжилося за традиційним для грецьких монастирів частуванням кавою та солодощами. Отець Афанасій розповів, що до ікони Божої Матері у його обитель приїжджають багато людей. Серед них – велика кількість тих, хто не має дітей і звертається по допомогу до Пресвятої Богородиці. Як повідомив Ігумен, ним зафіксовано вже понад 1600 випадків, коли молитва перед іконою Божої Матері “Милуюча” (Елеуса) про народження дітей були почуті.

Під час спілкування з отцем Афанасієм митрополити розповідали йому про церковне життя в Україні, а потім паломники розмовляли із старцем про свої духовні питання, просили в нього молитов і благословення.

Отець Афанасій передав запрошення паломникам з України відвідувати обитель ікони Божої Матері Милуюча, де вони завжди зможуть знайти теплий прийом і духовну поміч. Ігумен запрошував владик і паломників також звершити у нього богослужіння, за що вони були йому вдячні і запевнили, що при нагоді обов’язково постараються зробити це під час наступних візитів до Греції, а наразі попрощалися і попросили молитов про подорожуючих, бо вже наступного дня планували відвідати монастир Іоана Руського і звершити у ньому молитву.

Comments are closed.