Під час Другої світової війни компартія усвідомила, що може використати Російську Православну Церкву у своїх цілях, наприклад, для знищення Української Церкви.

Про розповіла історикиня Наталя Шліхта у програмі “Україна розумна” на “Громадському”.

За її словами, Сталін був готовий жертвувати ідеологією заради прагматичних державних цілей.

“СРСР прагнув знищити так звані “національні церкви”, а Україна в цьому сенсі була дуже проблемною територією. Адже тут була Українська Греко-Католицька Церква. У 1920-х роках і потім вже під час Другої світової війни була ще й Українська Автокефальна Православна Церква, яка мала вплив у певних регіонах. Діяла вона також у Другій Речі Посполитій, в Західній Волині. Оскільки ці території СРСР приєднав до себе у 1939 році, з цими Церквами треба було щось робити. Аби знищувати Українські Церкви, використовували Російську Православну Церкву. А це збігалося з інтересами самої Російської Православної Церкви”, – розповіла Шліхта.

Наталя Шліхта — завідувачка кафедри історії Києво-Могилянської академії, кандидатка історичних наук. Досліджує історію радянського суспільства та історію церкви в радянській державі. Авторка книжки “Церква тих, хто вижив”.

Comments are closed.