11 листопада паломницька група, до якої входять віряни та духовенство Православної Церкви України на чолі із митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном та митрополитом Переяслав-Хмельницьким і Вишневським Олександром, прибула на о. Евбея, в містечко Нео Прокопіон.

Як повідомляє пресслужба Вінницько-Барської єпархії ПЦУ,  від 1924 року це місце стало відомо по всій Греції і в православному світі як місце останнього спочинку святих мощей святого праведного Іоанна Руського, який помер в турецькому рабстві. Цей святий користується любов’ю не тільки православних усього світу, його шанують і самі турки.

У величному храмі на честь святого Іоана, де також почивають його мощі, ієрархи та духовенство ПЦУ звершили Божественну літургію. Богослужіння, яке відбувалося з благословення митрополита Халкіди Хризостома, очолили митрополити Симеон та Олександр.

Під час літургії митрополит Симеон прочитав молитву за мир в Україні. Усі паломники причастилися святих Христових Таїн. По закінченню літургії ієрархи та священники звершили молебень перед ракою з мощами святого праведного Іоанна Руського.

Від імені усіх паломників митрополит Симеон висловив подяку главі Еладської Православної Церкви Блаженнійшому архієпископу Ієрониму за підтримку Православної Церкви України. Також він подякував митрополиту Халкідському Хризостому за благословення на звершення літургії. Владика наголосив, що перша літургія, яку звершили ієрархи та духовенство ПЦУ у Греції, відбулася у храмі, де перебувають мощі святого, котрий є близьким для православних українців не лише по вірі, а й за походженням, адже, як відомо, святий Іоанн народився у козацькій родині, в землях Війська Запорізького.

Щиру подяку митрополит Симеон висловив настоятелю храму святого Іоана Руського отцю Ніколасу за гостинний прийом та допомогу в організації богослужіння.

Після вітального слова було проголошене многоліття Предстоятелю Еладської Православної Церкви Блаженнійшому Архієпископу Ієрониму та Предстоятелю Православної Церкви України Блаженнійшому Митрополиту Епіфанію, митрополиту Хризостому, митрополитам Симеону та Олександру, духовенству і вірянам двох братніх Православних Церков України та Греції.

Після молебня святому Іоанну Руському владики та священники відправили заупокійну літію на могилі колишнього настоятеля отця Іоанніса, який відійшов у Вічність рік тому і похований біля храму, де служив Богові впродовж 56 років. Митрополит Симеон висловив слова співчуття нинішньому настоятелю отцю Ніколасу, котрий є сином отця Іоанніса. Владика наголосив, що багато паломників з України, які мали нагоду раніше відвідати Нео Прокопіон, зберігають добру пам’ять про його батька. Зокрема і в групі, яка нині прибула у Грецію, було декілька людей, яким випала честь особисто знати отця Іоанніса.

На завершення перебування у Нео Прокопіоні для українських паломників була організована трапеза, під час якої настоятель отець Ніколас розповів багато цікавих фактів про чудеса, що продовжують відбуватися по молитвах святого Іоана Руського.

Після трапези паломники та настоятель обмінялися пам’ятними подарунками. Отець Ніколас ще раз передав слова вітання українським паломникам від митрополита Халкідського Хризостома і вручив від його імені митрополитам Симеону та Олександру ікони святого Іоанна Руського. Отець Ніколас наголосив, що його архієрей і він сам підтримують Православну Церкву України і запрошують, українське духовенство та вірян на молитовне поклоніння своєму земляку.

“Святі не мають поділу за національними ознаками і належать усім православним християнам, – зауважив він, – але справедливо буде, якщо ті, хто з цим святим єдині не лише по вірі а й за походженням, мають його шанувати найбільше!”.

З фотозвітом з першого днн паломництва можна ознайомитись за посиланням. Пізніше було опубліковано звіт про другий день паломництва.

Comments are closed.