Глава Української Греко-Католицької Церкви верховний архієпископ Святослав вручив кардиналу Крістофу Шенборну, архиєпископу Відня, найвищу нагороду УГКЦ — орден митрополита Андрея Шептицького.

Церемонія нагородження відбулася 12 листопада 2019 року у Відні, у соборі Святого Стефана, під час концерту-реквієму на спогад про жертв Голодомору і вшанування кардинала Теодора Іннітцера, який намагався донести світу правду про Голодомор, повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на сайт УГКЦ.

Нагорода “Орден митрополита Андрея Шептицького” вручається вперше в історії УГКЦ. Нагородженню кардинала Крістофа Шенборна передувало відповідне рішення Постійного Синоду УГКЦ з формулюванням: “За невтомну прихильність до примирення між народами, за сприяння екуменічному та міжрелігійному діалогу та відносинам між Церквою і Державою”.

Кардинал Шенборн уже багато років має тісні відносини з УГКЦ. Також він є ординарієм для католиків візантійського обряду в Австрії. Із 20 тисяч священників Східних Католицьких Церков Австрії більшість належать до УГКЦ. У грудні 2014 року архиєпископ Відня у Києві брав участь у святкуванні 25-ї річниці виходу УГКЦ з підпілля як спеціальний посланник Папи Римського.

“Для мене дуже зворушливо, що вперше в історії УГКЦ Орден митрополита Андрея Шептицького вручено саме мені. Я можу прийняти цю нагороду з таким розумінням, що тепер можу в духовний спосіб передати її моєму попереднику кардиналу Теодору Іннітцеру, — чоловікові, який мав відвагу говорити правду про Голодомор в Україні”, — сказав у своєму подячному слові кардинал Шенборн.

У соборі Святого Стефана на честь кардинала Крістофа Шенборна заспівали “Аксіос” (достойний).

Нагадаємо, що Патріарх УГКЦ Святослав взяв участь у церемонії відкриття меморіальної дошки на пам’ять про допомогу архиєпископа Віденського кардинала Теодора Інніцера жертвам Голодомору в Україні. За особистим рішенням кардинала Шенборна, дошку було розміщено на почесному місці – у приміщенні Архиєпископського палацу біля парадного входу.

Comments are closed.