Представники Православної церкви України повернулись з великого паломництва по Греції, де побували вперше після визнання місцевою Елладською церквою. По святих місцях українці мандрували протягом тижня, повідомляє ТСН.ua.

Пів на третю ночі, аеропорт “Бориспіль”, делегація українських православних священнослужителів повернулася з паломництва в Греції. На чолі колони з 37 осіб митрополити Олександр та Симеон. Вони радіють, але зізнаються, що опоненти з РПЦ намагалися зіпсувати цю поїздку, і щоб уникнути обіцяних росіянами провокацій маршрут доводилося змінювати: “Вони бачили попередню нашу програму, ми її дали навмисне не зовсім точною. Ми чітко усвідомлювали, що протидія буде”.

Разом зі священнослужителями до Греції літали і звичайні миряни. За тиждень усі відвідали 12 монастирів та 5 храмів, скрізь зустрічали дуже добре: “Еллада, древня грецька земля, зустрічала нас дуже привітно. З любов’ю, радістю, але саме головне – з любов’ю. І ієрархи, і священники, як у храмах, так і в монастирях, зустрічали нас, як братів”. Це додало прочанам упевненості, що вже незабаром тенденція до визнання ПЦУ в світі продовжиться.

Але без провокацій у Греції таки не обійшлося – в монастирі у Патрах під час літургії якийсь чоловік почав ображати гостей грецькою мовою. Його нападки зупинив місцевий священник. “У монастирі Нектарія Егінського і в тих же Патрах був один якийсь клікуша, котрий кричав, що це схизматики. На що отець Миколай йому резонно відповів: ти хто такий? Іди сюди, я тебе не бачу”, – розповів владика Олександр. В Афінах провокаторів було вже двоє, вони російською мовою  вигукували образи в бік українських священників, але щойно на них звернули увагу – втекли.

Comments are closed.