Патріарх Єрусалимський Феофіл III, який прибув 20 листопада в Москву, заявив про свою підтримку РПЦ МП.

Про це він сказав 21 листопада після літургії, яку він служив у московському храмі Христа Спасителя разом з Патріархом РПЦ Кирилом (Гундяєвим) передає Credo Press.

“Церква зараз переживає час гонінь. Однак, як сказав Іоанн Златоуст, Церква пливе бурхливим житейським морем, але не занурюється в нього. Єрусалимська Церква завжди допомагала російському народу і Російській Православній Церкві. У нас є Святий Гроб, який освячений кров’ю Христовою, і ця святиня є гарантією нашої православної єдності”, – сказав Феофіл.

Єрусалимський Патріарх прибув до російської столиці як лауреат премії Фонду єдності православних народів, яку йому вручили вдень 21 листопада.

Як повідомлялось раніше, напередодні Єрусалимський Патріарх зустрівся з президентом РФ Володимиром Путіним, який пригрозив йому “величезною шкодою” у разі “роз’єднання”.

Ймовірно, російський лідер мав на увазі визнання Православної Церкви України. Проте наразі цілком однозначної заяви про неможливість визнання автокефалії ПЦУ слідом за Константинопольською, Олександрійською та Елладською Церквами глава Єрусалимського Патріархату поки не зробив.

Цікаво також і те, що ще вчора, 20 листопада, Патріарха Феофіла не допустили до служби з Московським Патріархом Кирилом, адже як старший за Диптихом він мав би її очолити і пом’янути у Москві, в присутності очільника РПЦ, своїх Константинопольського й Олександрійського колег.

Проте вже сьогодні Патріарх Єрусалимський служив – на московських умовах, тобто без поминання імен Предстоятелів усіх помісних Церков.

“На Великому вході (не)згадував Вселенських Патріархів Кирило. Феофіл же, виступивши у другій ролі, із запинкою слухняно промовив аналог – усіх православних єпископів і блаженнійшого Кирила”, – повідомив протодиякон Андрій Кураєв у своєму Telegram-каналі, додавши відповідне відео (дивитись з 1 год. 2 хв.).

Comments are closed.