Глава Елладської Православної Церкви архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім публічно заявив про своє бажання залишити пост предстоятеля, повідомляє грецьке видання ORTHODOXIA.INFO.

Свою заяву архієпископ зробив під час офіційного обіду, влаштованого з нагоди вступу на посаду нового керуючого Калавритською єпархією Елладської Православної Церкви.

Звертаючись до новопризначеного митрополита, архієпископ Ієронім сказав, що хоче наслідувати приклад владики Амвросія (Леніса), колишнього митрополита Калавритського і Егіалійського, який цьогоріч пішов у відставку, щоб відкрити дорогу для наступника.

“Для учасників зустрічі такі слова архієпископа Ієроніма не стали несподіванкою, оскільки він давно вже ділився цими думками, проте це вперше, коли він публічно висловився таким чином і в такому контексті”, – йдеться у публікації.

  • Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім II відмовився від пропозиції Патріарха Єрусалимського Феофіла ІІІ провести зустріч Предстоятелів помісних Церков у столиці Йорданії Аммані, яку той озвучив під час візиту до Москви.
  • 12 жовтня Собор ієрархів Елладської Церкви визнав право Вселенського Патріарха надавати автокефалію, зокрема ПЦУ. Таким чином ЕПЦ стала вже другою пімісною Церквою, яка визнала українську автокефалію.
  • 19 жовтня ім‘я Блаженнішого Митрополита Епіфанія було вперше згадано на Божественній літургії у Салоніках під час співслужіння Вселенського Патріарха Варфоломія та Блаженнішого Архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма.
  • 28 жовтня на ім‘я Предстоятеля ПЦУ Епіфанія надійшов лист зі Священного Синоду Елладської Православної Церкви за підписом Голови Синоду Блаженнійшого Архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма ІІ. Це означає, що Церква Греції вступила в офіційне спілкування з ПЦУ.

Comments are closed.