Митрополит Нігерійський Олександр відповів у відкритому листі митрополиту Одеському та Ізмаїльському Агафангелу (РПЦвУ) на його звинуваченнях проти Патріарха Олександрійського Феодора за визнання ПЦУ, пише OrthodoxTimes.

Зокрема, митрополит Нігерійський попросив митрополита Одеського відкинути претензії й додав, що звинувачення були недоречними, і що митрополит Одеський, схоже, діяв так, ніби на нього вплинули брехня і наклеп.

“Ви зробили кілька образливих зауважень на адресу Вселенського Патріархату у зв’язку з автокефалією Православної Церкви України (цікаво, коли ви зрозумієте, що саме ви створюєте розкол, тому що ви не хочете прийняти той факт, що все, що ми робимо в нашій Церкві, має початок, середину і кінець). Як православному християнинові та єрархові мені прикро за вас. Така недоречна поведінка веде до вашої дискредитації. Зрозуміло, я надсилаю вам цього листа, оскільки більше не буду миритися з образами на адресу нашого Вселенського Патріарха”, – цитує видання слова митрополита Нігерійського Олександра.

Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел (РПЦвУ)

Далі він заявив: “Ми поважаємо церковний порядок. У Православній Церкві є Перший, який відіграє вирішальну роль. Ви звинувачуєте Вселенського Патріарха в зраді, в той час, як самі не поважаєте Вселенський Патріархат, від якого взяли Православ’я і який створив вашу Церкву.

Я відкидаю негативні зауваження, висловлені вами з приводу Вселенського Патріарха і Патріарха Олександрійського. Ваші дії ведуть до розколу Церкви, оскільки ви не дотримуєтесь канонів, на які посилаєтесь. Ви хочете нав’язати свої погляди.

З любов’ю раджу вам покаятися і перечитати історію Церкви; люди, які з часом відкинули єресь і розкольницьку поведінку, були знову прийняті до Церкви. Ви маєте поглянути на світ інакше, не тільки з російської точки зору. Доти тримайте такі зауваження при собі. Не смійте ні в чому звинувачувати Патріарха Олександрійського і всієї Африки Патріарха Феодора, тому що він є прикладом любові, жертовності і хорошою місіонерської роботи.

Я також хотів би згадати останній абзац листа, який ви відправили Вселенському Патріарху. Ви сказали, що “кров мучеництва не може змити гріх розколу”. Тому я хотів би з усією повагою запитати вас, як же ми, пастирі Православної Церкви, можемо змити наш гріх, якщо не зробимо необхідні кроки для того, щоб залікувати рану, викликану нинішнім розколом”.

Митрополит Нігерійський Олександр

Нагадаємо, 19 листопада митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел надіслав патріарху Олександрійському і всієї Африки Феодору ІІ листа, в якому закликав Патріарха переглянути свою позицію щодо визнання Олександрійською Церквою ПЦУ. Агафангел також відомий своїми антиукраїнськими висловлюваннями.

Comments are closed.