Володимир Бородянський / НВ

Держава не втручається у справи церкви, але закон про перейменування Української православної церкви Московського патріархату потрібно виконувати. Про це в інтерв’ю НВ сказав міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський.

“Дивіться, у нас є закон, яким ми керуємося. І в законі чітко написано, що держава не втручається у справи церкви. Ось є зобов’язання держави, так. У церкви є свої зобов’язання за цим законом. Тому ми як держава будемо однаково віддалені від усіх церков. Є закон, який передбачає перейменування цієї церкви [з УПЦ в УПЦ МП]. Треба виконувати закон. У когось є сумніви, що треба виконувати закон? Невиконання закону — кримінальний злочин в Україні”, — наголосив Бородянський.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, який, зокрема, передбачає, що релігійна організація зобов’язана у своїй повній назві відображати приналежність до релігійної організації за межами України. УПЦ МП має відобразити свою приналежність до РПЦ. Закон набув чинності 26 грудня.

На початку листопада 2019 міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський вже говорив, що УПЦ МП повинна вказати у назві свою приналежність до Російської Церкви, оскільки у Москві розташований її центр впливу.

Бородянський також зауважив, що держава загалом не повинна вказувати Церкві, як їй називатися. Проте під час війни влада повинна позначити, хто є хто, і надати людям можливість свідомого вибору.

Comments are closed.