Услід за Єрусалимським Патріархом Феофілом, який запросив Предстоятелів помісних Церков на зустріч до Йорданії, про необхідність всеправославних зборів заявив керівник Албанської Церкви архієпископ Анастасій.

Послання напередодні Різдва із закликом подолати церковну поляризацію владика Анастасій направив 20 листопада Вселенському Патріархату і всім автокефальним Церквам, а 24 листопада його опублікувала Албанська церква, передає РИА Новости.

На думку Предстоятеля Церкви Албанії, у нинішній ситуації необхідно терміново шукати шляхи подолання церковної роз’єднаності “шляхом діалогу і взаємними пропозиціями щодо вирішення кризи”.

На думку владики “ініціатива зцілення нинішньої ситуації повинна належати без сумніву Вселенському Патріархату, проте всі автокефальні Церкви і всі без винятку православні християни несуть відповідальність за сприяння цьому примиренню”.

Пізніше грецьке видання Romfea опублікувало коментар митрополита Зімбабвійського, екзарха Південної Африки Олександрійського Патріархату Серафима (Кіккотіса), який висловив підтримку пропозиції архієпископа Анастасія.

Митрополит Зімбабвійський, екзарх Південної Африки Олександрійського Патріархату Серафим (Кіккотіс)

Зокрема, владика висловив упевненість у тому, що “збереження православної єдності Помісних Православних Церков і, отже, всіх православних християн залежить від смирення і любові до Церкви з боку двох людей – нашого Вселенського Патріарха Варфоломія і Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила”.

У зв’язку з цим митрополит Серафим пропонує:

“1. Спільно запропонувати створення Об’єднаного комітету двох Церков для розгляду українського питання в період декількох місяців або протягом року.

2. Якщо Об’єднаний комітет не прийде до спільної пропозиції, то потрібно відновлення роботи спеціального православного комітету Святих і Великих Синодів, щоб продовжити розбір теми автокефалії, яка була припинена (на Критському Соборі, – ред.)”.

Митрополит також наголосив, що “ці думки є особистими. Позиція Олександрійського Патріархату з цього питання виражена Олександрійським Патріархом Феодором II на Синоді”.

Comments are closed.