Цими вихідними новинні стрічки облетіло “сенсаційне” повідомлення про те, що митрополит Епіфаній нібито переніс святкування Різдва на 25 грудня.

Для початку потрібно зазначити, що Предстоятель ПЦУ дійсно говорив про відзначення Різдва, відповідаючи на запитання журналістів, і навіть робив це двічі, але було це ще минулого року.

Вперше митрополит Епіфаній згадав про це в ефірі телеканалу ICTV. Новина про це з’явилася у ЗМІ 18 грудня 2018 року. Її можна знайти, зокрема, на сайтах УНІАН, Канала 24, Zik та інших.

“Якщо говорити про якісь рішучі реформи, ми наближаємося до святкування Різдва Христового, і є календарне питання – чи можемо ми в Україні 25 грудня святкувати Різдво? Це може внести смуту, це може внести розкол, і тому я стою на таких позиціях, що ми повинні реформуватися розумно, мудро, щоб не внести знову якийсь розкол в церкву”, – сказав тоді Епіфаній.

І вже за десять днів – 28 грудня 2018 року – на Zik було опубліковане інтерв’ю з Предстоятелем ПЦУ, в якому журналіст поцікавився у митрополита Епіфанія щодо його останньої заяви про дату святкування Різдва.

Владика на запитання журналіста відповів:

“Більшість помісних Православних Церков святкують Різдво за новим, григоріанським, календарем. І ми це можемо робити у майбутньому, якщо це буде сприймати український народ.

Зараз передбачити, скільки потрібно років для цього, доволі складно. Якщо Церква побачить, що більшість православних християн в Україні готові сприйняти це, хочуть святкувати саме за новим стилем, тоді не виникне жодних проблем”.

До речі, є і відео-версія інтерв’ю, з якою можна ознайомитись у YouTube (дивитись з 10-ї хвилини).

І тепер, рік потому, видання Знай.ua публікує новину із заголовком “Епіфаній “переніс” святкування Різдва на інший день: подробиці гучної заяви голови ПЦУ”.

“Новина” датована 23 листопада 2019 року, опублікована о 11:22.

У ній видання посилається на згадане вище інтерв’ю владики виданню Zik річної давнини, однак при цьому нехтує стандартами журналістики і не наводить ні посилання на першоджерело, ні відео інтерв’ю.

Хотілося б думати, що це помилка, якої може припуститися будь-яка людина.

Але цього ж дня вже увечері (о 20:10) видання Знай.ua публікує ту саму “новину”, але вже з іншим заголовком: “Епіфаній закликав до скасування Різдва 7 січня: “Не виникне жодних проблем”.

Використані у статтях яскраві вислови (наприклад, “гучна заява”, “кардинальні зміни”) і виривання слів митрополита з контексту (“не виникне жодних проблем”) видають маніпулятивний характер опублікованих матеріалів. Тим більше, якщо зважати на те, що вислови Епіфанія як у коментарі в ефірі ICTV, так і в інтерв’ю Zik мали доволі обережний і стриманий характер.

Знай.ua – це новинне інтернет-ЗМІ. Разом із ще одним сайтом з сумнівною репутацією Politeka входить до холдингу “Знай Медіа”. Структура власності достеменно невідома, проте холдинг пов’язують з київською фірмою Pragmatico, темною конячкою на ринку, яка могла містити офіси фейсбучних тролів у Києві, повідомляє Liga Tech. Видання Знай.ua неодноразово було помічене у поширенні неправдивої інформації та замовних матеріалів.

Та ми б не взялися писати про цю маніпуляцію, якби її не підхопили ледь не всі українські медіа та не перетворили на інформаціну “бомбу”. Тут постає запитання, чи невже редакторам українських ЗМІ невідомо про репутацію сайту “Знай.ua”? Нижче розбираємося, що ж сталося.

Наступного дня, 24 листопада, “новину” про Різдво майже слово в слово передрукував сайт Главком, не вказавши посилання на жодну з двох однакових публікацій Знай.ua. Главком напряму послався на Zik і формально навіть дав посилання, але лише на головну сторінку сайту, а не на саме інтерв’ю, яке, нагадуємо, річної давнини. Щоправда, Главком подав статтю з більш стриманим заголовком (“Єпіфаній зробив важливу заяву про святкування Різдва”) і без використання фраз на кшталт “гучна заява” і “кардинальні зміни”.

Після цього статтю підхопила Релігійно-інформаційна служба з посиланням на сайт Vlasno.info, який своєю чергою посилався на Главком. А далі – покотилося.

“Новину” з посиланням на авторитетне релігійне видання передрукували сайти “24 каналу”, “5 каналу”, ПрямогоУкрінформ, Еспресо, Сьогодні, Слово і Діло та ще купи регіональних сайтів, а ТСН в ефірі “1+1” навіть дала з цього приводу невеличкий матеріал.

Зазначимо, що цікавість до цієї теми зумовлена наближенням Різдвяних свят, а також, ймовірно, пов’язана із нещодавнім запитом вірян ПЦУ на Волині про дозвіл на святкування Різдва 25 грудня. До речі, митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл відповів вірянам, що він не проти.

Поява цих новин (у середині листопада) не спричинила великого суспільного ажіотажу, тож волинські віряни ПЦУ могли спокійно відзначити Різдво 25 грудня без зайвого галасу. Але нинішній гвалт навряд чи дозволить цьогорічному святу відбутися у спокої і тиші. А таке розколювання вірян ПЦУ – на руку прибічникам Російської Церкви в Україні (УПЦ МП).

Comments are closed.