Верховний суд дозволив Українській Православній Церкві” (тут і далі йдеться про РПЦ в Україні, – ред.) зберегти свою назву до вирішення судової суперечки по суті.

Про це йдеться у постанові Верховного суду України, яка опинилась у розпорядженні видання Главком.

Згідно з нею, Верховний суд залишив без задоволення касаційну скаргу Міністерства культури щодо перейменування Української Православної Церкви” із вказанням у назві приналежності до РПЦ МП – її справжнього керівного центру, розташованого на території країни-агресора.

За даними судового реєстру, пише Духовний фронт України, 11 грудня Верховний суд дійсно розглянув касацію про визнання протиправним та скасування наказу Мінкульту Про затвердження релігієзнавчої експертизи щодо встановлення переліку релігійних організацій (об’єднань), які підпадають під дію норм частини сьомої розділу 2 статті 12 Закону України Про свободу совісті та релігійні організації.

Зокрема, Верховний суд погодився з позицією двох попередніх судів, які вже задовольнили заяву Предстоятеля УПЦ МП і керівника Київської митрополії” Онуфрія щодо заборони Міністерству юстиції, Міністерству культури та їх структурним підрозділам, державним реєстраторам, державним і приватним нотаріусам здійснювати будь-які реєстраційні дії, скасування реєстраційних дій та записів стосовно 267 релігійних організацій. Зокрема, заборона щодо зміни реєстрації розповсюджується на релігійні організації і громади, єпархії, монастирі, духовні семінарії, училища і академії, які підшефні Київській митрополії УПЦ МП.

До речі, частина з них розташована на тимчасово окупованій території Донбасу та анексованому Росією Криму.

“Колегія суддів погоджується з висновнками судів попередніх інстанцій, які встановили, що застосування заходів забезпечення цього позову шляхом заборони вчинення всім уповноваженим реєстраційним органам будь-яких реєстраційних дій щодо відомостей в ЄДР про Київську митрополію УПЦ та її структурні релігійні організації до вирішення данного спору по суті заявлених позовних вимог є доцільним та необхідним, оскільки невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи взагалі унеможливити виконання рішення суду у разі задоволення позовних вимог та ускладнити ефективний захист і поновлення прав та інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду”, – йдеться у рішенні Верховного суду.

Наголосимо, що Верховний суд не скасував процес перейменування Московської Церкви в Україні загалом, а лише підтвердив призупинення цього процесу на час розгляду по суті скарги юристів РПЦвУ в Окружному адміністративному суді.

Однак, примітно, що у постанові Верховного суду, який не мав виносити рішення щодо доцільності чи недоцільності перейменування так званої “Української” Церкви, міститься таке  формулювання: “Київська митрополія Української Православної Церкви є центральний виконавчо-розпорядчий церковний орган (релігійний адміністративний центр) незалежної і самостійної в своєму устрої і управлінні УПЦ…”.  І подається це як “установлена судами фактична обставина справи”.

Рішення підписав головуючий суддя О.О.Шишов і судді І.В.Дашутін та М.М.Яковенко.

  • 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, який зобовязує релігійні організації, центр яких розташований у державі-агресорі, вказати це у своїй назві. Закон у першу чергу стосувався Української Православної Церкви” у єдності з Московським Патріархатом, яка мала б вказати свою належність до Російської Православної Церкви (РПЦ МП).
  • 18 січня 2019 року 49 депутатів Верховної Ради звернулися до Конституційного суду України (КСУ) щодо неконституційності закону про перейменування. Провадження у КСУ відкрили 19 квітня. Рішення КСУ з цього приводу ще немає.
  • 25 січня 2019 року наказом Міністерства культури було затверджено експертизу щодо переліку релігійних організацій, які мають бути перейменовані. Наступного дня відповідний список було опубліковано на сайті Мінкульту та в “Урядовому кур’єрі”.
  • 29 березня Окружний адмінсуд Києва взявся за розгляд позову юристів РПЦвУ з вимогою скасувати відповідний наказ Мінкульту та визнати протиправними дії урядовців щодо оприлюднення списку на перейменування.
  • Також 19 квітня від імені очільника РПЦвУ (УПЦ МП) Онуфрія було подано заяву про забезпечення позову шляхом заборони перейменування релігійних організацій, що входять до Російської Церкви в Україні (а їх цілих 267), на час розгляду справи по суті.
  • За кілька днів, 22 квітня, Окружний адмінсуд задовольнив це прохання митрополита Онуфрія у повному обсязі.
  • Мінкульт оскаржив це рішення, однак постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 22 липня зазначену вище ухвалу залишено без змін.
  • Тепер цю ухвалу підтвердив і Верховний суд.

Російська Церква в Україні має багатий досвід із затягування справ у судах. Для прикладу можна згадати справу про незаконно встановлений МАФ “Десятинний монастир”, яка, до речі, розглядається в тому ж сумно звісному Окружному адмінсуді. Таким чином, процес перейменування, а точніше прийняття “УПЦ МП” правдивої назви, може затягнутися на невідомий період часу.

Однак нинішнє рішення Верховного суду не можна розглядати однобоко як поразку вільної України у протистоянні з російським впливом усередині держави. Адже у майбутньому  воно лише надасть більшої легітимності вироку суду, який встановить справедливість та назве речі справжніми іменами.

Очевидно, що РПЦвУ намагається затягнути справу, плекаючи надію на ницість верховенства права в Україні та сподіваючись шляхом підкупів або тиску отримати вигідне для себе рішення. Однак те, як українці сьогодні відстоюють свої права і свободи у судових протистояннях з прибічниками РПЦвУ та як не мовчать і, попри погрози, виходять на протести проти силовиків, що працюють в інтересах Російської Церкви, дає надію на те, що Москва програє свою гібридну війни за розуми українців.

Comments are closed.