Прем’єр Чорногорії Душко Маркович відмовився відкликати з парламенту законопроєкт про релігійні об’єднання, який викликав різку критику Чорногорської-Приморської митрополії Сербського патріархату, яка володіє майже всіма об’єктами православної нерухомості на території Чорногорії, повідомляє Credo Press.

Уряд Чорногорії після внесення змін затвердив 5 грудня проєкт закону “Про свободу віросповідання та переконань і правовий стан релігійних громад” і направив його на розгляд до Скупщини (парламенту) Республіки.

Читайте також: У Чорногорії борються за автокефалію і храми із Сербським Патріархатом

Глава чорногорського уряду брав участь 18 грудня в дебатах через законопроєкт з опозиційними депутатами. Представники кількох партій, що представляють сербське населення країни, так само, як раніше Патріарх Сербський Іриней, закликали владу Чорногорії зняти законопроєкт з розгляду, призначеного на 24 грудня.

“Ми не відкличемо законопроєкт, він спрямований до парламенту на розгляд і затвердження, і уряд наполягає на своїй пропозиції. Подивимося, що покаже парламентська дискусія”, – сказав після обговорення прем’єр Маркович.

Зазначимо, влада Чорногорії паралельно з розробкою закопроєкту встановлює контакти з Константинопольським Патріархатом на предмет визнання автокефалії Чорногорської Церкви “за українським сценарієм”, зі збереженням на перехідний період двох церковних юрисдикцій на одній території.

Водночас Сербська патріархія вже скликає вірян Чорногорії на масовий протест, який має відбудитися 21 грудня в місті Нікшич, відомому своєю складною соціальною обстановкою. Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Росія уважно стежить за ситуацією навколо законопроєкту.

Comments are closed.