Вперше з часів Великої французької революції в паризькому соборі Нотр-Дам-де-Парі на Різдво не буде проводитися опівнічна меса, повідомиляє агентство Associated Press.

Як зазначив настоятель священик Патрік Шове, різдвяні меси в соборі проводилися навіть за часів Першої і Другої світових воєн, служби переривалися лише на деякий час після 1789 року.

За його словами, після пожежі всі богослужіння відбуваються в Сен-Жермен-л Осеруа – середньовічній церкві Парижа поблизу Лувра, там же 24 грудня проведуть різдвяну месу.

До церкви перенесли дивом вцілілу при пожежі статую Богоматері з немовлям Іісусом на руках і спорудили там дерев’яну кафедру. Різдвяна меса буде супроводжуватися співами у виконанні хору Нотр-Дама.

  • Собор Паризької Богоматері – один із символів Франції, побудований 850 років тому, – загорівся 15 квітня 2019 року. Французькі офіційні особи не виключали повного знищення собору, але в кінцевому підсумку пожежникам вдалося взяти ситуацію під свій контроль і, через майже дев’ять годин, погасити вогонь. Ряд священних реліквій, що зберігалися в соборі, в тому числі терновий вінець Іісуса Христа, вдалося врятувати. Також не постраждали вівтар і вівтарний хрест собору. Реставрація собору розпочнеться у 2020 році.

Comments are closed.