Російська Православна Церква припиняє будь-яке спілкування з Олександрійським Патріархом Феодором, який недавно визнав Православну Церкву України (ПЦУ).

“Підтвердити неможливість поминання імені Патріарха Олександрійського Феодора у диптихах, а також молитовного та євхаристійного спілкування з ним”, – йдеться у постанові Синоду РПЦ, засідання якого відбулося 26 грудня у Москві.

При цьому Російська Церква збереже церковне спілкування з усіма архієреями Олександрійської Православної Церкви, крім тих, які підтримали або в майбутньому підтримають помісну Українську Церкву, передає Інтерфакс-Релігія.

Синод РПЦ заявив, що рішення про визнання “розкольницької структури в Україні” не було прийнято на проведеному 7-9 жовтня засіданні Олександрійського Синоду, не виносилося на голосування його архієреїв і, відповідно, “не має соборного характеру, а прийняте Патріархом Феодором одноосібно”.

  • Зазначимо, що джерела Cerkvarium надали абсолютно протилежну внутрішню інформацію: визнання ПЦУ було схвалено практично всіма членами Олександрійського Синоду.

Крім того, московський Синод вирішив призупинити діяльність представництва (подвір’я) Олександрійського Патріархату при Московському патріаршому престолі.

Представництво Патріарха Московського при Патріархові Олександрійському вирішено перетворити на парафію РПЦ в Каїрі.

Що стосується парафій РПЦ в Африці, то вони будуть виведені з юрисдикції Олександрійського Патріархату й отримають ставропігійний статус, тобто перейдуть в пряме підпорядкування очільникові РПЦ Кирилу.

Таким чином РПЦ виконала погрози, які озвучувались раніше, і продовжила свою тактику гібридного розриву відносин з окремими архієреями, як було у випадку з Елладською Церквою.

Comments are closed.