Президент Сербії Александар Вучич скасував свій візит до Чорногорії на тлі суперечки навколо нового чорногорського закону про свободу віросповідання, повідомляє Радіо Свобода.

“Я вирішив не їхати, це було узгодженого із [Сербським патріархом] Іринеєм… Ми поважаємо їхню незалжність”, – сказав Вучич.

Президент Сербії Александар Вучич

Він планував відвідати сербські церкви в Чорногорії на Різдво за юліанським календарем, яке святкують 7 січня. Чорногорські посадовці заявили, що його візит загострить відносини між двома країнами.

У грудні 2019 року чорногорський парламент ухвалив закон, за яким релігійні організації мають довести право власності на майно, якими вони заволоділи до 1918 року, коли здебільшого православна Чорногорія була об’єднана з Королівством Сербів, Хорватів і Словенців.

Читайте також: У Сербії парламентарі влаштували бійку через закон про релігію у Чорногорії (відео)

Сербія стверджує, що новий закон призведе до конфіскації майна Сербської православної церкви у Чорногорії. Подґоріца заперечує звинувачення.

Митрополит Чорногорської православної церкви Михайло в Цетинє

27 грудня парламент Чорногорії ухвалив закон про свободу віросповідання і правовий статус релігійних громад. Найбільш суперечливим положенням документу є те, що релігійні громади повинні надавати докази володіння своєю власністю до 1918 року.

Сербська православна церква вважає новий закон дискримінаційним. На думку СПЦ, він має на меті захопити її майно в Чорногорії. Ухвалення закону спричинило у Чорногорії сутички, протести і блокування доріг.

Comments are closed.