Об’єднана методистської церква США, третя за кількістю вірян християнська організація в цій країні, оголосила, що в травні 2020 роки її залишить група так званих “традиційних методистів” – противників визнання одностатевих шлюбів і зведення представників ЛГБТ в священицький сан. Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на заяву лідерів церкви.

Методисти належать до так званого протестантському мейнстріму – найстарішої на території сучасних США гілки протестантизму, до якої належать також лютерани, пресвітеріани і деякі інші об’єднання. Як зазначає WP, більшість батьків-засновників США, а також президентів цієї країни були вірянами саме цього напрямку.

Chris Allan / Shutterstock

Водночас, за даними досліджень Pew Research Center, тільки 15% американців називають себе протестантами мейнстримного напрямку. 20% вважають себе католиками. І ще 25% – євангелістами. Це інша протестантська течія, яка виникла в середині XVIII століття і знайшла особливу популярність в двадцятому.

Американські євангелісти негативно налаштовані щодо одностатевих стосунків і вважають, що в Біблії вони однозначно оцінюються як гріховні. Водночас серед методистів багато років точиться суперечка про допустимість таких союзів. За даними на 2012 рік, до Об’єднаної методистської церкви відносили себе понад 7,5 мільйона осіб. Це робило її третьою за чисельністю християнською конгрегацією в США після Римсько-католицької церкви (68 мільйонів віруючих) і євангельської Південної баптистської конвенції (16 мільйонів).

Методисти в США належать до всесвітньої Методистської церкви, в якій опозиція щодо одностатевих шлюбів значно сильніша, ніж в Америці. Особлива опозиція одностатевих шлюбів сильна у таких регіонах, як Африка, де чисельність її прихожан при цьому вища.

Питання розглядалося на позачерговій Генеральній конференції церкви в лютому 2019 року. Ліберальні американські методисти розраховували, що шлюби будуть або повністю дозволені, або залишені на розсуд місцевих громад. У підсумку, втім, 53% делегатів проголосували за так званий “традиціоналістський план”, який підтверджував категоричне неприйняття таких спілок з боку церкви.

Рішення про поділ було прийнято після кількох місяців переговорів. Згідно з ним, нова група “традиційних методистів” отримає 25 мільйонів доларів, а натомість відмовиться від претензій на будь-яку власність колишніх одновірців.

Одностатеві шлюби легалізовані в червні 2015 року Верховною судом США, який визнав антиконституційними будь-які закони, що забороняють їх. У травні 2019 року 63% американців заявили, що підтримують шлюби між людьми однієї статі.

Comments are closed.