Засідання комісії, яка розглядає скаргу Російської Церкви в Україні (УПЦ МП) проти адвоката ПЦУ Сніжани Чубенко, довелось перенести через відсутність доказів.

Про це Чубенко повідомила Релігійній правді після завершення засідання Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії (КДК), яке відбулось 17 січня.

“Вони (представники РПЦвУ, – ред.) подали скаргу, але жодних доказів не надали. І перевіряючий адвокат направив їм листа, щоб вони надали докази. Цей лист ними чомусь не був отриманий і пошта його повернула, коли збіг строк зберігання. Оскільки вони прибули сьогодні і з’ясували, що їхня заява без доказів, то подали заяву про перенесення засідання”, – повідомила Сніжана.

Повторний розгляд скарги Російської Церкви в Україні відбудеться 10 лютого о 14-й годині.

На запитання, чи мають прибічники РПЦвУ шанси домогтися свого, Чубенко відповіла: “Це залежить від того, яка політична воля членів комісії”.

Як повідомлялось раніше, представники Московського Патріархату подали заяву до поліції і скаргу до КДК на адвоката Сніжану Чубенко через її публічні висловлювання на підтримку ПЦУ і держреєстратора Ігоря Салецького, проти якого з подачі РПЦвУ відкрито провадження. Метою МП є позбавлення Чубенко адвокатського посвідчення та унеможливлення її участі у судах, де вона захищає інтереси релігійних громад, що забажали перейти до ПЦУ.

“Мене звинувачують у використанні мною конституційного права на свободу думки, віросповідання, на вільне висловлювання своїх переконань. Вони вміняють мені те, що потрібно було б вміняти тільки представникам органів державної влади і поліції. Не має права так чинити той, хто працює у системі держави. А я є адвокат, я не є державним службовцем чи працівником поліції. Тому в мене є право висловлюватися, як і в будь-якого громадянина України”, – наголосила Чубенко.

Вона уточнила, що адвокатурою вона не обмежена у праві на свободу віросповідування і висловлювання своїх переконань і міркувань. “Але вони намагаються переконати, що в мене є такі обмеження і я не маю право говорити, що я люблю Православну Церкву України і не люблю Московський Патріархат”, – додала Чубенко.

Comments are closed.