30 січня у благочиння Московської обласної єпархії РПЦ, яку очолює Патріарх Кирило, прийшла централізована розсилка з роз’ясненням способу прийняття в РПЦ хрещених у Православній Церкві України.

Охочі приєднатися до РПЦ, якщо такі будуть, повинні пройти повторне хрещення, повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на сайт “Ахілла”.

“Сьогодні на засіданні канонічної комісії затвердили принцип прийняття охрещених в розкольницьких угрупованнях на кшталт ПЦУ, УПЦ КП, ІПЦ й  інших: через хрещення. Офіційно публікуватися рішення не буде, але буде доведено до благочинних”, – йдеться у розісланому повідомленні.

“Той, хто бажає приєднатися, подає прохання, як завжди, форма на сайті відділу. У резолюції МЕУ [Московське єпархіальне управління] має бути вказівка ​​про прийняття першим чином. У разі сумнівів звертайтеся до благочинних або до Місіонерського відділу, а в особливо складних ситуаціях можна до прохання прикладати рапорт з проханням передати питання на рішення канонічної комісії”, – додали у повідомленні.

Канонічна комісія Московської обласної єпархії РПЦ утворена два роки тому, очолює її єпископ Відновський Тихон (Недосєкін).

Нагадаємо, 2018 року клірик Запорізької єпархії РПЦвУ (УПЦ МП) протоієрей Євген Молчанов заявляв, що хрещених в Київському Патріархаті дітей чекає швидка смерть. Разом з тим, як з’ясувалося, в єпархіях РПЦвУ по-різному вирішують питання про хрещення в УПЦ КП. Зокрема, в Херсонській єпархії РПЦвУ таких вірян не перехрещують.

2010 року Предстоятель РПЦвУ митрополит Володимир Сабодан також стверджував, що над охочими приєднатися до РПЦвУ з Київського Патріархату або УАПЦ не треба здійснювати таїнство хрещення.

Після офіційного визнання ПЦУ групою автокефальних Православних Церков (Константинопольської, Елладської, Олександрійської) перехрещення вірян ПЦУ з боку РПЦ стане особливим прецедентом, оскільки над вірянами, що переходять в адміністративну юрисдикцію з однієї помісної Православної Церкви в іншу, повторні таїнства не відбуваються, це суперечить догматам православ’я.

При цьому виникає питання про прийняття в юрисдикцію РПЦ через повторні таїнства хрещених в ПЦУ людей, якщо вони згодом перейшли в юрисдикції інших помісних Церков і там їхні хрещення не були оскаржені.

Comments are closed.