Затримання десятків мусульман у Києві прямо на виході з мечеті – це виклик для всієї релігійної сфери. Про це на своїй сторінці у Facebook написав директор департаменту з питань релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

“Панове-колеги з Держміграцслужби! Чи хтось чув з вас про повагу до релігійних почуттів і релігійних практик віруючих? Затримання десятків мусульман прямо при виході з мечеті – це виклик для цілої релігійної сфери, це тест на те, наскільки наша Держава поважає свободу релігійних практик і толерує автономію релігійного простору”, – коментує Юраш рейд поліції та міграційної служби біля мечеті Духовного управління мусульман України “Умма”.

Читайте також: Блогер порадив Нацполіції провести рейд під Лаврою, а не біля мечеті

“В якому документі зобов’язано, щоб всі громадяни чи кожен, хто перебуває в Україні, обов’язково мали чи носили з собою документи? Покажіть мені такий документ! Зрозумійте, що будь-яка особа, у тому числі і я, яка випадково чи свідомо учора прийшла б до мечеті у центрі Києва, могла бути доставлена до поліційного відділку, оскільки не мала при собі документів. Вибачте, але ж ми правова держава, де кожному гарантовано весь комплекс усіх незаборонених законом форм релігійної експресії”, – продовжує він.

Юраш нагадує міграційній службі про існування державного органу, в рамках якого функціонує Департамент у справах релігій та національностей, щоб порадитися і не робити кроків, які принижують не лише релігійну гідність вірян-мусульман, але й кидають тінь на Україну.

Читайте також: Що це за ганьба? Муфтій Ісмагілов прокоментував рейд на мусульман у Києві

“Приходьте до нас, і ми назвемо десятки прикладів дії напівлегальних, інколи – парамілітарних структур, афілійованих з конкретними релігійними структурами, до яких долучено, крім всього іншого, й десятки іноземців, чия діяльність поки що залишається поза вашою увагою”, – наголосив Юраш.

У п’ятницю, 31 січня, біля мечеті в Києві міграційна служба і поліція затримували мусульман в рамках рейду з виявлення нелегальних мігрантів.

Поліція Києва заявила, що разом зі співробітниками міграційної служби виявили 15 іноземних громадян, які не мали документів, що підтверджують їхнє законне перебування на території України.

Серед затриманих були громадяни Росії, Марокко, Азербайджану, Тунісу, Ємену, Єгипту, Казахстану, Сирії, Узбекистану та Лівії. На них складені протоколи про адміністративні правопорушення.

Comments are closed.