Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній назвав вимоги владики Філарета щодо відновлення ліквідованої Української Православної Церкви Київського Патріархату – антиканонічними і нікчемними.

Про це митрополит Епіфаній повідомив на прес-конференції після молебня з нагоди першої річниці своєї інтронізації предстоятелем ПЦУ, передає УНІАН.

Предстоятель наголосив, що владика Філарет відіграв важливу роль у становленні автокефальної Православної Церкви України. Водночас додав, що очікував від владики Філарета, що той стане опорою у розбудові, утверджені та зміцненні єдиної помісної Православної Церкви в Україні, оскільки має великий досвід керування Українською Церквою, починаючи ще від часів екзархату.

“Ми всі очікували, що цей досвід буде використано для майбутнього розвитку і розбудови вже визнаної Української Православної Церкви, бо він протягом тривалого часу – протягом 25 років був прапором автокефалії, але, на жаль, ті погляди, які були ним висловлені після отримання Томосу, йшли усупереч загальній думці усіх архієреїв і духовенства. Тому зараз почесний Патріарх Філарет перебуває в самоізоляції. Він є ієрархом Православної Церкви України. Ми йому створили всі необхідні умови для подальшого його існування як ієрарха”, – сказав митрополит Епіфаній.

При цьому, Предстоятель ПЦУ зазначив, що закликає владику Філарета до примирення і до подальшої участь у розбудові ПЦУ.

Також він сказав, що вже остаточно завершено ліквідацію УПЦ КП, яку очолював владика Філарет. Митрополит Епіфаній наголосив, що “ПЦУ є правонаступницею УПЦ КП”.

Також Предстоятель ПЦУ додав, що останнім часом особистих зустрічей з почесним патріархом Філаретом не проводив.

Крім того, у ПЦУ не вітають сучасні погляди владики Філарета, які йдуть у розріз з утвердженням ПЦУ як єдиної помісної Церкви.

“Ми не звертаємо уваги на ті антиканонічні і нікчемні дії, які він звершує, тому що те, що він звершує, не має майбутнього. Майбутнє саме за Православною Церквою України, яка відбулася, і у майбутньому буде тільки укріпляти свої позиції. На жаль, є ці випробування, які ми також пройдемо, і ці внутрішні виклики, які певною мірою є прикрими для нас, бо ми очікували, що буде сприяння і допомога, буде досвід для того, щоб розбудовувати, але, на жаль, ми бачимо, що з боку почесного Патріарха є така деструктивна діяльність”, – заявив митрополит Епіфаній.

Як повідомлялося раніше, владика Філарет вимагає від Вселенського Патріарха Варфоломія повернути оригінал постанови, якою було визнано ліквідацію Київського Патріархату.

Comments are closed.