Увечірі 3 лютого у Києві відбулись урочистості з нагоди першої річниці інтронізації Предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія.

Пресслужба ПЦУ вела трансляцію урочистої події у Facebook.

Урочистості з нагоди першої річниці інтронізації Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія

Опубліковано Православна Церква України Понеділок, 3 лютого 2020 р.

Урочистий захід пройшов у Київському міжнародному конференц-центрі “Парковий”, де привітати Предстоятеля ПЦУ зібралося понад 600 високошановних гостей, передає пресслужба ПЦУ.

Серед них представники духовенства, українського політикуму, дипломатичного корпусу, мистецької еліти та бізнесу.

Під час заходу заходу митрополит Епіфаній виголосив промову, повний текст якої можна почитати за цим посиланням.

“Церква відіграє важливу, унікальну роль в житті суспільства, водночас, залишаючись в рамках духовної, а не політичної сили, ширшої за ідеологічні рамки, не обмеженої логікою політичної боротьби чи бізнес-інтересів. Це Церква з активним життям парафій, які є водночас і базовою ланкою, і публічним обличчям церковного життя. Це Церква, яка є місцем щирої молитви. Це Церква з монастирями, з сучасними православними навчальними закладами і фундаціями, які зміцнюють Церкву та допомагають їй бути частиною суспільного діалогу. Це Церква, в якій відбуваються чесні і відверті розмови. Це Церква, яка розбудовує себе і світ довкола себе. Це Помісна Церква, яка любить і вчить любити свій край. Це Церква, яка проповідує любов і словами, і самим життям”, – сказав митрополит Епіфаній.

Після промови владики слово взяла відома українська письменниця Оксана Забужко, яка була присутня на урочистостях як запрошений гість.

Вона поділилася власною історією про свою усвідомлену конфесійну ідентифікацію, була як голос мирян, які ідентифікують себе з київським православ’ям та для яких “церква – це спільнота, громада єдиних у духові, для яких без діла віра мертва”, “тих, хто розуміє, що потрібне перетворення світу за Христовим зразком, перетворення світу на засадах любові й милосердя, на засадах бачення в ближньому своєму брата і сестри”.

В рамках події було презентовано два фонди фонди – “Митрополичий Фонд Православної Церкви України” та “Фонд Мазепи”. Обидва фонди є частиною однієї екосистеми та покликані стати ініціаторами масштабних трансформацій: “Митрополичий Фонд Православної Церкви України” – всередині Церкви, щоб Церква мала необхідну підтримку для свого поступу та володіла сучасними управлінськими підходами; а “Фонд Мазепи” – в суспільстві, щоб різноголосся українського суспільства досягало Церкви і щоб голос Церкви був присутнім всередині суспільства.

Comments are closed.