Священний Синод ПЦУ, засідання якого відбулось 4 лютого, зупинив повноваження владики Філарета як члена Священного Синоду.

Як повідомляє пресслужба ПЦУ, Священний Синод, взявши до уваги особливі заслуги владики Філарета в минулому перед Українською Православною Церквою, “вкотре констатував, що Почесний Патріарх Філарет залишається у складі єпископату Православної Церкви України, однак втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією”.

“Враховуючи відсутність на шести засіданнях Священного Синоду поспіль, необґрунтовану відмову брати участь у засіданні Священного Синоду попри письмове запрошення, було вирішено зупинити повноваження Почесного Патріарха Філарета як члена Священного Синоду”, – йдеться у рішенні ієрархів ПЦУ.

Також Синод констатував, що владиці Філарету як архієрею на спокої канонічно заборонено звершувати будь-які хіротонії.

“Клірики, іменовані ним у позастатутний спосіб єпископами, не є такими, зроблене для них і зроблене ними – усе нікчемне (див. 4 правило Другого Вселенського собору)”, – наголосили члени Синоду.

Крім того, владиці Філарету і його оточенню було вирішено нагадати про заклик Архієрейського Собору до примирення та припинення самоізоляції.

З журналами засідань Священного Синоду можна ознайомитися за цим посиланням.

Comments are closed.