Полтавській єпархії Російської Церкви в Україні офіційно дозволили не змінювати назву релігійної громади і продовжувати  називатись “Українською Православною Церквою”.

Про це свідчить лист директора департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації В.Вождаєнко у відповідь на звернення  Управління Полтавської єпархії РПЦвУ щодо відмови у перереєстрації зі зміною назви “Всіхсвятської релігійної громади Українською Православної церкви”.

Відповідний документ опубліковано у Telegram-каналі Сhurcher.

Так, Вождаєнко згадує закон України, згідно з яким Церква, керівний центр якої перебуває у країні-агресорі, має перереєструватися зі вказанням у назві приналежності до своєї керівної організації, у цьому випадку – до РПЦ.

Також згадується і наказ Мінкульту від 25 січня 2019 року, яким було затверджено експертизу щодо переліку релігійних організацій, які мають бути перейменовані.

“У даному переліку перебуває і “Всіхсвятська релігійна громада Українською Православної церкви”, яка знаходиться за адресою: м. Полтава, вулиця Європейська, 152″, – йдеться у документі.

Читайте також: Чому “УПЦ МП” морочить голову з перейменуванням. Розбір Тетяни Деркач

Однак у наступному абзаці згадується ухвала Окружного адмінсуду Києва від 24 квітня 2019 року, згідно з якою держреєстраторам заборонено вчиняти реєстраційні дії щодо таких Церков. Таким чином, оскільки “Всіхсвятська релігійна громада Українською Православної церкви” самостійно не виявила бажання змінити назву, то вона поки що має право цього не робити.

Нагадаємо, що заборона на перейменування релігійних організацій з “УПЦ МП” на РПЦвУ є тимчасовою. Суд наклав цю заборону у рамках “забезпечення позову”, тобто лише на час розгляду скарги представників РПЦвУ у суді.

  • 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, який зобовязує релігійні організації, центр яких розташований у державі-агресорі, вказати це у своїй назві. Закон у першу чергу стосувався Української Православної Церкви” у єдності з Московським Патріархатом, яка мала б вказати свою належність до Російської Православної Церкви (РПЦ МП).
  • 25 січня 2019 року наказом Міністерства культури було затверджено експертизу щодо переліку релігійних організацій, які мають бути перейменовані. Наступного дня відповідний список було опубліковано на сайті Мінкульту та в “Урядовому кур’єрі”.
  • 29 березня Окружний адмінсуд Києва взявся за розгляд позову юристів РПЦвУ з вимогою скасувати відповідний наказ Мінкульту та визнати протиправними дії урядовців щодо оприлюднення списку на перейменування.
  • Також 19 квітня від імені очільника РПЦвУ Онуфрія було подано заяву про забезпечення позову шляхом заборони перейменування релігійних організацій, що входять до Російської Церкви в Україні (а їх цілих 267), на час розгляду справи по суті. Вже 22 квітня Окружний адмінсуд задовольнив це прохання митрополита Онуфрія у повному обсязі.
  • Мінкульт оскаржив це рішення, однак Шостий апеляційний адмінсуд (рішення від 22 липня) і Верховний суд (від 11 грудня) залишили чинною ухвалу Окружного адмінсуду на користь Російської Церкви в Україні.

Comments are closed.