Голова Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Київський Епіфаній 3 лютого відсвяткував річницю інтронізації. ПЦУ під його керівництвом прожила свій перший досить непростий рік і не розсипалася, як їй пророкували. Перший етап перевірки на міцність пройдено досить успішно, пише оглядачка Катерина Щоткіна у своїй статті для DT.UA.

Авторка зазначає, що судячи з промови, яку митрополит Епіфаній виголосив перед своїми гостями, настав час подумати про плани Церкви на майбутнє.

Оглядачка зазначає, що така пропозиція для Церкви звучить незвично, адже раніше там любили наголосити на “міцному фундаменті, безперервній традиції і глибині століть”, однак минуле (якщо їм сильно захопитися) може заступити майбутнє і сьогодення.

“ПЦУ, звичайно, виникла не на порожньому місці – нашій тисячолітній історії, великим предкам та всьому такому іншому місце неодмінно знайдеться. Але “чистий аркуш” у вустах владики Епіфанія звучав дуже природно… Відмежуватися від минулого для ПЦУ – багатогранний процес. Який неминуче повинен містити хворобливий етап розлучення із УПЦ КП та зживання УПЦ КП всередині себе”, – додала авторка.

Comments are closed.