Міністерство культури розпочало підготовку до реставраційних робіт у костьолі Святого Миколая у Києві, в якому розміщений Національний будинок органної та камерної музики.

Про це повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на Укрінформ.

“МКМС почало підготовку до початку реставраційних робіт, яких потребує пам’ятка архітектури національного значення – споруда костьолу Святого Миколая, де розташовано Національний будинок органної та камерної музики України”, – зазначив міністр Володимир Бородянський у Telegram.

За словами міністра, загалом на реставрацію фасадів у держбюджеті на 2020 рік заплановано близько 50 млн грн. Бородянський наголосив, що МКМС пріоритезувало видатки для реставраційних робіт, зокрема з урахуванням стану об’єкту, який потребує негайної реставрації.

Крім того, заступник міністра культури Світлана Фоменко повідомляла, що МКМС виділить 114 млн грн на реставрацію кількох архітектурних об’єктів в Україні, які перебувають у передаварійному або вже в аварійному стані.

Найбільша сума фінансування виділяється саме для реставрації костелу Святого Миколая. “Ми знаємо, що стан його зараз незадовільний, і ми вже маємо конкретний план поетапної реставрації цього об’єкта. Він дуже великий, і, звичайно, за рік його не можна привести до ладу”, – зауважила Фоменко.

Крім того, реставруватимуть національний заповідник у м. Бережани, історико-архітектурний заповідник “Кам’яна могила”, Хотинську фортецю, а також будівлю бурси на території Софії Київської.

Нагадаємо, що римо-католицька громада вже давно б’є в набат через руйнування костелу. Ситуація дійшла до того, що 24 квітня 2019 року від фасаду костелу відвалилася величезна кам’яна брила і впала просто біля входу до храму.

Костел св. Миколая був зведений на початку ХХ сторіччя Владиславом Городецьким за проєктом Станіслава Валовського на кошти католицької громади.

Після приходу радянської влади костел націоналізували. Будівлю перетворили спершу на склад та архів, від 1978 року – на будинок органної і камерної музики. Зараз будівля перебуває на балансі Міністерства культури України, розпорядником є Національний будинок органної і камерної музики.

Представники парафії кажуть, що в офіційних звітах Мінкульту у попередні роки йшлося про мільйонні суми на ремонт і реставрацію костелу, але реально на місці відбувалися мінімальні роботи. У держбюджеті 2019 року на ремонт костелу було закладено менше 80 тисяч гривень.

Католики вимагали від держави або провести необхідні роботи з реставрації, або повернути костел релігійній громаді, щоб та сама могла відновити собор.

Comments are closed.