На Рівненщині священник РПЦвУ (УПЦ МП) виграв суд у Свято-Різдво-Богородичої парафії Православної Церкви України за будинок, з якого відмовився виїжджати після переходу релігійної громади до ПЦУ.

Про це повідомив у Facebook користувач Юрій Сидорук.

За його словами розгляд цивільної справи за позовом громади ПЦУ села Нова Мощаниця Здолбунівського району до громадянина Б. Гнатишина, священнослужителя РПЦвУ, відбувся близько 10 днів тому у Здолбунівському районному суді.

“Предметом позову було усунення перешкоди у здійснені права власності щодо житлового будиноку та господарських будівель, які незаконно займає пан Гнатишин”, – повідомив Сидорук.

Він наголосив, що захисниця московського священника будувала захист винятково на спробах розжалобити суддю. І це спрацювало.

” Незважаючи на вагомі докази представників позивача, зокрема, посилання на норми Конституції України, які гарантують непорушність права власності, посилання на ч.7 статті 8 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”, відповідно до якої, зміна підлеглості громади не впливає на зміст права власності, суд не задовольнив позов. Склалось враження, що суддя просто по-людськи пожалів відповідача, представниця якого, окрім тиску на співчуття та наведення окремих норм Конституції, які прямо й не стосувалась предмету розгляду, вагомих аргументів так і не навела”, – йдеться у дописі Сидорука.

Він додав, що Гнатишин на цьому засіданні дійсно викликав “співчуття і жаль”. “І по-християнськи його було шкода, так як він заявляв, що у разі, коли його виселять, він фактично опиниться на вулиці, бо той будинок (з його слів) – єдине житло, що він займає”, – каже Сидорук.

“Але з іншої сторони відомо, що благочиння УПЦ МП, зуміло за лічені місяці (!) збудувати з нуля храм у Бущі, викупити магазин у селі П’ятигори і реконструювати його під церкву, збудувати “коробку” храму в Здолбунові (район Гідропарку). Ця активна будівельна діяльність говорить про те, що місцеві керівники Російської Православної Церкви володіють колосальним фінансовим ресурсом, і мабуть з легкістю могли б збудувати будиночик для свого “новомощаницького батюшки”, або орендувати йому житло в тій же Новій Мощаниці, що взагалі вартувал б копійки! Натомість Здолбунівське благочинняиУПЦ МП займає непоступну позицію по цьому питанню, і вочевидь мотивує Б. Гнатишина судитись за будинок, який йому не належить”, – наголосив Сидорук.

Він також додав, що група підтримки “новомощаницького батюшки” прийшла у типовому для Московського Патріархату дрес-коді: хустках і довгих спідницях.

“Той випадок, коли культурна відмінність між конфесіями не тільки у світогляді, а й у зовнішньому вигляді”, – прокоментував Сидорук.

Comments are closed.