Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) направила свої поправки до проєкту pакону “Про медіа”.

Релігійні діячі також ініціюють зустріч у профільному Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики, повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на ІРС.

Проблемними для свободи слова ВРЦіРО вважає положення п.3 частини 1 статті 37 законопроєкту № 2693, які передбачають заборону поширення висловлювань, що є дискримінаційними щодо окремих осіб та їх груп.

За такі висловлювання передбачається штраф у розмірі від 23 615 до 236 150 гривень для друкованих медіа та навіть цілковите блокування для онлайн-медіа.

Таке формулювання ВРЦіРО вважає вкрай небезпечним для свободи слова та вираження поглядів в Україні, бо дискримінаційними можна назвати широке коло пропозицій і ініціатив: як приклад, позитивна дискримінація, спрямована на забезпечення гідних умов життєдіяльності людей з особливими потребами, багатодітних родин, малозабезпечених верств населення, ветеранів АТО/ООС тощо.

На переконання ВРЦіРО, задля досягнення мети, передбаченої згаданим пунктом проекту, достатньо п. 2 частини 1 статті 37 законопроєкту, який забороняє поширювати “висловлювання, що розпалюють національну, расову чи релігійну ворожнечу чи ненависть до окремих осіб чи їх груп”, а також практичної реалізації чинного закону України “Про захист суспільної моралі”.

Рада Церков піддала критиці положення законопроєкту № 2693, які забороняють релігійним організаціям засновувати, володіти чи управляти аудіовізуальними медіа (ч. 3 статті 21 проекту). ВРЦіРО вважає, що подібно робив атеїстичний, ідеологічно заангажований радянський режим, тоді як зараз треба враховувати гарантії ідеологічної багатоманітності та заборони цензури, передбачені статтями 15 та 24 Конституції України.

ВРЦіРО запропонувала керівництву профільного Комітету обговорити шляхи усунення вказаних положень проєкту закону “Про медіа” під час спільної наради за участі співавторів ініціативи та фахівців з боку ВРЦіРО.

Comments are closed.