8 лютого керуючий Тернопільською єпархією РПЦвУ (УПЦ МП) митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій освятив новозбудований храм церкви Московського Патріархату у селі Онишківці Шумського району Тернопільської області.

Про це повідомляє “За Збручем” з посиланням на сайт єпархії.

У співслужінні місцевого духовенства владика Сергій звершив молебень, чин заснування храму, освячення дзвонів та накупольних хрестів новозведеної церкви.

Більшість мешканців села Онишківці вирішили покинути Російську Церкву в Україні та перейти до Православної Церкви України на початку 2019 року. Відтак місцеві послідовники Московського Патріархату взялись будувати собі нове місце для богослужінь.

Гроші на будівництво церкви збирали в Росії. Про це стало відомо ще наприкінці жовтня 2019 року, коли парафіянка РПЦвУ Марія Вишневська вихвалялась у соціальних мережах отриманим дозволом від благочинного Серпуховського церковного округу Московської єпархії РПЦ на збір коштів на парафіях цього російського округу.

Завдяки цьому московському покровительству завершити розпочате будівництво вдалось у вкрай стислі терміни. Вже на початку лютого 2020 року в Онишківцях завершили основну частину будівництва храму РПЦвУ.

Онишківці – не перше село на Тернопільщині де росіяни допомагають фінансувати побудову церкви Московського Патріархату. Раніше “За Збручем” повідомляв про збір священником РПЦвУ через російський фонд “Начінаніє” коштів на храм у Коханівці, що на Збаражчині.

Втім, така щедрість східних сусідів доволі оманлива, додає видання. В умовах війни Росія спонсорує не так багато речей в Україні – промосковських сепаратистів на Сході нашої держави та будівництво храмів РПЦвУ на Заході.

Comments are closed.