У Російській Церкві не вважають, що відмова здебільшого помісних Церков від участі в йорданській зустрічі з “українського питання” зробить цей форум менш авторитетним, повідомляє Інтерфакс.

“Відсутність тих чи інших Церков в Аммані зробить зустріч менш значущою. Свого часу, коли чотири Церкви оголосили про відмову брати участь в Критському Соборі, Патріарх Варфоломій все одно його провів, і рішення цього Собору в Церквах, які брали в ньому участь, вважаються обов’язковими”, – заявив в інтерв’ю” Інтерфаксу “глава синодального Відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополит Іларіон.

Читайте також: Блокада журналістів і обід з королем. Як відбувається зустріч в Аммані (фото)

При цьому він зауважив, що на зустрічі в Аммані 26 лютого не передбачається прийняття будь-яких рішень. “Це зустріч не для прийняття рішень, а для братнього обговорення назрілих проблем і шляхів можливого виходу з кризи”, – додав він.

Фото: Telegram Віктора Коцаби

За словами єрарха, РПЦ готова обговорювати міжправославні проблеми в будь-якому форматі – двосторонньому, тристоронньому, багатосторонньому. “На Критський собор, скликаний Константинопольським Патріархом 2016 року, теж не всі поїхали”, – нагадав він.

Митрополит Іларіон вважає, що хтось повинен допомогти Православним Церквам знайти шляхи виходу з кризи. “Сьогодні ініціативу організувати дискусію взяв на себе Єрусалимський Патріарх, і ми йому за це вдячні”, – сказав представник РПЦ.

“Будемо сподіватися, що зустріч в Аммані стане початком процесу обговорення загальноправославних проблем, до якого згодом приєднаються і інші Церкви”, – сказав він.

Comments are closed.