26 лютого РПЦ в Україні (УПЦ МП) організувала нові протестні акції біля парламенту, Кабміну і Офісу президента, вимагаючи скасування “антиконституційного” указу Володимира Зеленського та постанов Кабінету міністрів про електронні послуги населенню.

Організатори акцій звертаються до глави РПЦвУ митрополита Онуфрію з проханням зібрати Синод для тиску на українську владу, повідомляє “Релігія в Україні”.

Під керівництвом священнослужителів і представників Почаївської лаври віряни зібрались 26 лютого о 10:00 біля поклінного хреста в Маріїнському парку для хресного ходу і молитовного стояння біля Верховної Ради, Кабінету міністрів і адміністрації президента.

“Наші вимоги: скасувати закон “від 1 березня виїзд на територію Росії за закордонним паспортом”, скасувати закони “Е малятко” і “Україна в смартфоні”, які порушують закони Конституції України, які гарантують свободу вибору і пересування. Організатори молитовного стояння: комітет духовенства, адвокатів, представників регіонів України”, – йдеться в анонсі заходу, який активно розповсюджували у соціальних мережах і пабліках вірян РПЦвУ.

Захід традиційно анонсується також в останніх номерах газети православних мирян “Мир”, яка своєю чергою рекламується у всеукраїнському журналі РПЦвУ “Спасите наши души” (виходить з благословення митрополита Дніпропетровського Іринея). Одночасно інформаційний бюлетень ченців і парафіян Почаївської лаври “Почаївський листок” попереджає про “духовну небезпеку” програми Зеленського.

Священник Олександр з Почаєва повідомив, що отримав на акцію благословення від почаївського старця, і сама братія Почаївського монастиря “вже готуються до виїзду”. Крім комітету духовенства, адвокатів, представників регіонів, організаторами заходу вказані також організація “Молитовне стояння” і Союз православних братств.

Напередодні протестів організатори поширювали серед вірян зразки звернення до предстоятеля РПЦвУ митрополита Онуфрію, в якому висловлюється “категорична незгода з набуттям чинності антиконституційного Указу президента №558/2019 “Про деякі заходи з поліпшення доступу фізичних и юридичних осіб до електронних послуг в рамках реалізації програми “Україна в смартфоні”, який набув чинності від 31.07.19 року, Постанови КМУ 691 “Про реалізацію експериментального проєкту зі створення сприятливих умов для реалізації прав дитини”, чинний від 10.08.19 року”.

Віряни просять у зверненні зібрати Синод з цього питання: “Просимо Вас, Блаженнєйший Владико, зібрати Священий Синод УПЦ, та обговорити на ньому питания протистояння віруючими мирянами та священством, в нашій країні программі “Україна в смартфоні”, “еМалятко”, попросити владу розробити механізм, який би забезпечив можливість відмови від раніше прийнятого ідентифікаційного номера тим віруючим, що не вважають можливим користуватися ним через свої релігійні переконання… Також просимо передати владі прохання вірян скасувати Наказ Президента №558/2019 “Про деякі заходи по поліпшенню доступу фізичних і юридичних осіб до електронних послуг», у рамках реалізації програми “Україна в смартфоні”, яким грубо порушується наше право на альтернативний безперешкодний доступ до всіх видів послуг… звернутися до Кабінету Міністрів України з вимогою про скасування постанови Кабінету Міністрів України №1078 від 04.12.2019″.

Нагадаємо, що в жовтні 2019 року віряни на чолі зі священниками РПЦвУ провели протест біля офісу президента, вимагаючи скасування проекту “Країна в смартфоні”. Акцію висвітлювали близькі до РПЦвУ ЗМІ. У липні того ж року віряни пікетували офіс президента Зеленського, протестуючи проти Державної служби етнополітики та свободи совісті – протест вірян транслював офіційний сайт РПЦвУ.

Comments are closed.