Єпископ РПЦвУ (УПЦ МП) Віктор Коцаба озвучив справжню мету зустрічі в Аммані, організованій Московським Патріархатом.

“Нарада в Аммані констатує про початок переговорного процесу між Православними Церквами щодо правильної, канонічно виваженої, реакції на дії Константинопольського Патріархату”, – написав єпископ РПЦвУ у своєму блозі.

За його словами, у цьому сенсі йдеться “не тільки про так звану “українську проблему”, а взагалі про певну реакцію на останні заяви Патріарха Варфоломія”.

“У першу чергу, мова йде про його намагання добитися від Православних Церков згоди з тим, що рішення всеправославного значення можуть прийматися Константинопольським Патріархом одноосібно”, – заявив Віктор Коцаба, маючи на увазі надання Томосу помісній Українській Православній Церкві (ПЦУ).

Також клірик Російської Церкви в Україні зазначив, що нарада представників помісних Церков у Аммані “покликана нагадати всьому світові про те, що Православна Церква має соборний характер, який виражається не в кількісній, а в благодатній формі”. “Іншими словами, Собор не там, де більшість, а там де благодать Святого Духа. Тобто, Амманська зустріч ще раз підкреслить не тільки важливість, а життєву необхідність для Церкви слідувати Євангелію, Священному Переданню та вченню святих отців”, – наголосив Коцаба.

“Але найголовніше те, що прямо зараз у Аммані відбувається зрушення з мертвої точки вирішення не тільки “українського питання”, але й пошук шляхів виходу з кризового стану, у якому опинилося все світове Православ’я. Адже, вже більше року представники та Глави Церков тільки говорили про необхідність діалогу, а саме сьогодні ми спостерігаємо перехід від слів до конкретних справ”, – написав єпископ РПЦвУ, висловивши сподівання, що ця зустріч стане “переломним моментом” для світового Православ’я.

Comments are closed.