РПЦвУ (УПЦ МП) має самоврядний статус, фактично ту саму автокефалію, а визнання Константинополем Православної Церкви України (ПЦУ) “лише поглибило розкол в країні”.

Про це заявив журналістам глава відділу зовнішніх церковних зв’язків (ВЗЦЗ) Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон, коментуючи виступ очільника РПЦвУ Онуфрія на Амманській зустрічі, передає “РИА Новости”.

“Митрополит Онуфрій виступав, і він говорив про те, що Українська православна церква в складі Московського Патріархату має самоврядний статус, який по суті нічим не відрізняється від статусу автокефалії, а та так звана автокефалія, яку отримали українські розкольники, не тільки не допомогла вирішити існуючі проблеми, але навпаки поглибила існуючий розкол “, – сказав глава ВЗЦЗ.

Читайте також: Митрополит Онуфрій в Аммані продемонстрував “канонічну шизофренію” – релігієзнавець

Своєю чергою сам митрополит Онуфрій, виходячи із зали засідання у перерві, сказав журналістам, що налаштований позитивно. “Сподіваємося, що буде все добре”, – сказав він.

Прямої цитати митрополита Онуфрія щодо приналежності до РПЦ не наводиться, однак у статті на сайті РПЦ за підсумками Амманської зустрічі вказується, як Онуфрій під час виступу “нагадав, що Українська Православна Церква, яка перебуває в складі Московського Патріархату, утворена 1990 року через отримання Грамоти Патріарха Московського і всієї Русі про дарування самостійності в управлінні”.

  • 20 грудня 2018 року народні депутати ухвалили закон про перейменування релігійних організацій, керівний центр яких розхташований у країні-агресорі.  Згідно з ним, “УПЦ МП” зобов’язана вказати у своїй назві приналежність до Росії.
  • У самій “УПЦ МП”, або за фактом РПЦвУ, обурились необхідністю змінювати назву, усвідомлюючи, що це призведе до масштабної втрати парафіян, які не захочуть ходити до Російської Церкви.
  • 18 січня 2019 року конституційність ухваленого закону оскаржили 49 депутатів Верховної Ради, направивши подання до Конституційного суду.
  • Ситуація не змінилась навіть після зміни влади і складу Кабміну. Міністр культури Володимир Бородянський неодноразово заявляв, що “УПЦ МП” повинна позначити у своїй назві приналежність до Російської Церкви, оскільки саме у Москві розташований її центр впливу.
  • 11 лютого КСУ почав розгляд розгляд справи про конституційність закону про перейменування “УПЦ МП” на РПЦ в Україні.

Comments are closed.