Митрополит РПЦвУ (УПЦ МП) Онуфрій 27 лютого прибув до Чорногорії, щоб підтримати антиурядові протести, організовані прихильниками Сербської Церкви.

Як повідомляє сайт РПЦвУ, Онуфрій разом із чорногорським архієпископом Сербської Православної Церкви Амфілохієм очолив літію і хресний хід вулицями столиці Чорногорії – Подгориці.

Як зауважує Радіо Свобода, сербські ЗМІ називають митрополита Онуфрія “митрополитом київським і всієї України”, не згадуючи, що він підпорядкований Московському Патріархатові і що він втратив цей титул після створення єдиної канонічної в Україні помісної Православної Церкви України (нині митрополитом Київським і всієї України є глава ПЦУ Епіфаній).

Читайте також: У РПЦ “попередили” владу Чорногорії: “Народ не пробачить”

До речі, у ПЦУ перед поїздкою Онуфрія звертали на це увагу чорногорських ЗМІ і наголошували: “Автокефальна Українська Православна Церква поважає канонічний порядок та не втручається у питання, які стосуються Чорногорії, і так само очікує поваги до канонічного порядку в питаннях, які стосуються України”.

Посольство України в Чорногорії оприлюднило повідомлення, в якому наголошується, що митрополит Онуфрій як ієрарх Російської Православної Церкви не уповноважений висловлювати думку від імені більшості православних України та Православної Церкви України. Посольство зазначає що митрополит, коментуючи внутрішні справи Чорногорії, “завдає шкоди дружнім відносинам українського й чорногорського народу”.

Своєю чергою в РПЦвУ висловили обурення заявою українського посольства, назвавши її “провокативною”. Посилаючись на роросійське видання vesti.ua, в РПЦвУ пишуть, що “такою заявою дипломати порушують принцип поділу держави і Церкви”.

Сам митрополит Онуфрій, виступаючи перед учасниками протесту, закликав їх до “єднання один з одним”, щоправда, не уточнивши, хто і з ким має єднатися і на яких умовах.

Також він сповістив, що привіз з Аммана благословення Патріарха Феофіла, Патріарха Кирила, інших Предстоятелів Православних Церков.

“І я приніс із собою благословення святого князя Володимира — нашого хрестителя і просвітителя, а також благословення преподобних отців Києво-Печерських, які святими мощами спочивають у печерах і моляться і за український народ, і за всіх, хто любить Христа і хоче бути з Ним”, – заявив митрополит Онуфрій.

Comments are closed.