Посольство України в Чорногорії зробило заяву у зв’язку з візитом митрополита РПЦвУ Онуфрія, якого прямо назвало представником Церкви, яка є частиною РПЦ.

“Ми хотіли б звернути вашу увагу на те, що митрополит Онуфрій не уповноважений висловлювати думку більшості православних вірян України або Православної Церкви”, – йдеться у заяві посольства України в Чорногорії.

При цьому посольство посилається на відповідний коментар Православної Церкви України з цього приводу, в якому наголошувалось, що митрополит Київський і всієї України Епіфаній не планує візит до Чорногорії, а ПЦУ загалом поважає канонічний порядок та не втручається у питання, які стосуються Чорногорії, і так само очікує поваги до канонічного порядку в питаннях, які стосуються України.

Митрополит Онуфрій на хресному ході в Чорногорії

Таким чином, у посольстві відмежувались від будь-яких можливих заяв і коментарів митрополита Онуфрія щодо подій в Чорногорії через те, що він є російським митрополитом і не може представляти українську громадську думку.

“Розуміючи важливість дотримання принципу відокремлення Церкви від держави, ми вважаємо недоцільним, що представник Церкви, що є невід’ємною частиною Російської Православної Церкви, – митрополит Онуфрій – коментує внутрішні питання Чорногорії від імені українців, тим самим ставлячи під загрозу дружні стосунки українського та чорногорського народу”, – підсумували у посольстві.

Зазначимо, що російським митрополитом Онуфрія назвав і голова відділу зовіншньоцерковних зв’язків РПЦУ митрополит Іларіон Алфеєв: “Українська Православна Церква в складі Московського Патріархату має самоврядний статус, який по суті нічим не відрізняється від статусу автокефалії”.

Також приналежність “УПЦ МП” до Московського Патріархату підтвердив і сам митрополит Онуфрій під час виступу на зустрічі в Аммані.

Comments are closed.