Уряд призначив Олену Богдан головою Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.

Про це йдеться у розпорядженні Кабінету міністрів України від 26 лютого 2020 року № 171-р, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Вона обійматиме цю посаду п’ять років від дати початку фактичного виконання посадових обов’язків та з випробувальним строком у три місяці.

Олена Богдан

У червні 2019 року уряд створив окремий спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері етнополітики і свободи совісті у формі Державної служби. Цей орган має замінити Департамент у справах релігій та національностей, який з 2011 року функціонував у складі Міністерства культури України після ліквідації Державного комітету України у справах національностей та релігій.

Читайте також: Юраш назвав “повністю програшною” ставку “Слуги народу” на РПЦ в Україні

Цьому рішенню передували консультації керівництва уряду з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій.

На зустрічі з профільним віце-прем’єр-міністром члени ВРЦіРО зауважили, що новостворена Держслужба має діяти відповідно до законів України і не фоваритизувати жодну з конфесій. На переконання релігійних діячів, цей орган має діяти в інтересах релігійної свободи та плюралізму, надавати адміністративні послуги однаково швидко і якісно для будь-якої конфесії, без жодної дискримінації.

Читайте також: Нардеп про конкурс на головного з релігії: “Навіщо створювати комісії, які не мають жодного впливу”

Крім цього, на думку глав конфесій, Держслужба з етнополітики та свободи совісті не повинна створювати дорадчі органи “колективної безвідповідальності”, коли рішення, які перебувають у компетенції урядовців, підміняються рекомендаціями консультативно-дорадчих органів.

Довідка 

Богдан Олена Володимирівна має освіту соціолога, а також спеціаліста соціальної роботи та соціального управління. Підвищувала кваліфікацію у закордонних університетах завдяки участі у програмах обміну і стажуванням (Канада, Великобританія, США). 2007 року захистила дисертацію кандидата соціологічних наук. Від січня 2011 року і до цього часу працювала доцентом кафедри соціології Національного університету “Києво-Могилянська академія”, розвиваючи власні наукові дослідження в сфері соціології релігії та виступаючи з лекціями в провідних університетах за кордоном.

Comments are closed.