У дні потрясінь і бід люди часто звертаються за надією і розрадою до вищих сил і тих, кого вважають їхніми земними представниками, – священників, проповідників, релігійних авторитетів.

Нинішня пандемія COVID-19 – не виняток. Але, як з’ясовується, несповідимі не тільки шляхи Господні, а й шляхи коронавірусу, які химерним чином впливають на релігійні практики в усьому світі, йдеться у публікації міжнародного оглядача і заступника директора Російської служби Радіо Свобода Ярослава Шимова.

Дезінфекція православної церкви в болгарському місті Хасково. 14 березня

16 березня з Південної Кореї, де розташоване одне з найбільш серйозних вогнищ інфекції, надійшла інформація про те, що після серйозного тиску влади нарешті вдалося переконати релігійну громаду, яка називає себе Церквою Річки Божої Милості, припинити богослужіння у своєму храмі в місті Сьоннам на південь від столиці країни Сеула. Це сталося після того, як у 46 з 135 членів громади тести на новий коронавірус дали позитивний результат.

Сама південнокорейський спалах інфекції носить багато в чому “релігійний” характер. Із 8200 випадків захворювання COVID-19, зареєстрованих в країні, більше половини припадає на послідовників Церкви Ісуса – Сінчонджі (дослівно “Нове небо і нова земля”). Це специфічний релігійний культ, його засновник Лі Ман Хі вважає себе новим месією, який особисто спілкувався з Ісусом Христом. Послідовниками Сінчонджі є більше 300 тисяч осіб. Їх багатолюдні богослужіння у південнокорейському місті Тегу, судячи з усього, послужили джерелом поширення вірусу. Чи Ман Хі пізніше скасував спільні молитви, назвавши коронавірус “справою диявола”, що заважає поширенню його вчення в світі.

Південна Корея: перевезення – з усіма пересторогами – хворого COVID-19

Схожа історія сталася і в Малайзії. Там, за даними місцевої влади, не менше 77 із 238 підтверджених випадків зараження пов’язані з ісламським релігійним фестивалем, що відбувся в одній з мечетей на околиці столиці країни – Куала-Лумпура у період від 27 лютого до 1 березня. У фестивалі брали участь не менше 10 тисяч вірян, багато хто з них роз’їхалися потім по різних провінціях Малайзії і за межі країни. У Брунеї 38 з 40 тих, що заразився коронавірусом, брали участь у цій події.

Не дивно, що найбільші церкви планети почали обмежувати масштаби релігійних церемоній, на які збираються тисячі людей. У США скасовані богослужіння головним чином в штатах Вашингтон і Каліфорнія, звідки почалося поширення коронавірусу в країні, але ціла низка обмежень введена в церквах по всій Америці.

Площа св. Петра у Ватикані, де з балкона до вірян традиційно звертається Папа Римський, обмежена для відвідувань: в Римі, як і в усій Італії, де ситуація з коронавірусом зараз найгірша в світі, введений карантин. Ухвалено безпрецедентне рішення: всі великодні богослужіння цього року пройдуть в римських храмах без присутності вірян. Церкви закриті. Сам Папа Франциск вже служить меси по інтернету.

Однак минулої неділі глава Римсько-Католицької Церкви відвідав спорожнілу базиліку Санта-Марія-Маджоре, де помолився про кінець епідемії. Потім він перемістився в іншу римську церкву – вона відома тим, що там зберігається розп’яття, яке несли в релігійній процесії 1522 року, під час однієї з епідемій чуми.

У зв’язку з поширенням коронавіруса вводяться різні обмеження в релігійних обрядах: не використовуються загальні чаші з вином при причасті, священники не застосовують благословення і накладення рук, що вимагають фізичного контакту. З детальними роз’ясненнями з цього приводу виступила, зокрема, англіканська церква, а також протестантські церкви Німеччини, Швеції, Нідерландів і низки інших країн.

Спорожніли церкви по всій Європі, у тому числі і католицької Польщі, де віряни дуже активно відвідують храми. Наприклад, у невеликому селі Длуга Косцельне в околицях Варшави, де зазвичай на недільне богослужіння приходять близько 350 осіб, 15 березня місцевий ксьондз відслужив месу для єдиного парафіянина. Решта залишилися вдома, підкорившись розпорядженням як світської, так і духовної влади, які не рекомендували участь у масових заходах, до числа яких відносяться і богослужіння. Священники і теологи роз’яснюють вірянам, що тим самим вони не роблять гріха – при цьому часто цитується Євангеліє від Матвія: “Де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там Я серед них” (Мт. 18:20).

Православні церкви, однак, виявилися більш консервативними, ніж західні християни – або ж безрозсудними, залежить від тлумачення. Грецька Православна Церква заявила, що причащати вірян в її храмах будуть як і раніше, бо “святе причастя не може бути джерелом зараження”. Російська Православна Церква висловилася в тому ж дусі. “Я вам точно можу сказати, що ми не будемо ні закривати храми, ні скасовувати богослужіння”, – сказав глава Відділу зовнішніх церковних відносин Московської патріархії митрополит Іларіон.

Як виглядає віра в Бога в поєднанні з невірою в епідемію, можна в ці дні спостерігати в московському районі Голянове, де в храмі великомученика Ермогена виставлена ікона Божої Матері Локотської “Розчулення”.

Ікона 20 років мироточить, віряни приписують їй чудодійні цілющі властивості. Однак помічник єпископа Желєзногорський єпархії Юрій Шишков в інтерв’ю Радіо Свобода не став стверджувати, що ікона допомагає від коронавірусу. “За вашу віру буде вам”, – сказав він.

Чи не бояться захворіти і віряни у Петербурзі, куди привезли мощі Іоанна Предтечі:

 

У Словаччині Православна Церква спочатку заявила, що “свята євхаристія не була, не може бути і не буде причиною хвороби і смерті, навпаки, вона є джерелом вічного життя у Христі”. Проте після переговорів з представниками уряду Церква погодилася не проводити масові богослужіння щонайменше до 23 березня.

“Такого ще ніколи не було. Централізованого розпорядження релігійної інстанції про закриття всіх ортодоксальних синагог на певній території у нас я не пригадаю”, – говорить в інтерв’ю The Times of Israel Джонатан Сарна, професор Брандейского університету в американському штаті Массачусетс, фахівець з історії та культури єврейської громади в США. Так він прокоментував рішення ради рабинів в штаті Нью-Джерсі, де розташована одна з найбільших в Сполучених Штатах релігійних іудейських громад. 28 синагог, які входять до неї, скасовують всі зібрання віряни доти, поки ситуація з COVID-19 в країні не покращиться.

Асамблея рабинів, вищий релігійний орган консервативного іудаїзму, радить віруючим євреям у всьому світі відмовитися від рукостискань і цілування релігійних об’єктів. А 16 березня стало відомо, що головний рабин Єрусалиму настійно рекомендував вірянам не цілувати під час молитов камені найбільшої юдейської святині – Стіни Плачу.

Дуже ймовірно, що цього року значно менше число мусульман здійснять традиційне паломництво до Мекки і Медини, до ісламських святинь. Влада Саудівської Аравії ще наприкінці лютого заборонила в’їзд до країни. Найбільш відоме і багатолюдне (в середньому 12 млн осіб щорічно) паломництво – хадж почнеться цього року 28 липня, і є надія, що на той час пандемія піде на спад. Але за канонами ісламу поїхати до святинь в Мекку можна і в будь-який інший час року, і багато мусульман так і роблять. Поки їм доведеться утриматися від подорожі.

У багатьох мусульманських країнах скасовані п’ятничні богослужіння. Перш за все це стосується Ірану, де від COVID-19 вже померли сотні людей. Ісламські теологи знаходять вельми елегантні пояснення вимушеної відмови від відвідування мечетей:

“Дії обумовлені намірами”, – [говорить] Пророк. Якщо у вас був намір відвідати п’ятничну молитву, то ви вже винагороджені. У цьому краса нашої релігії. Якщо ви хочете зробити добру справу, але [не по своїй волі] не в змозі це здійснити, Аллах винагородить вас, як якщо б ви це зробили “, – наставляє вірян шейх Азхар Насер, засновник і керівник Інституту ісламських досліджень Таснім.

Великий резонанс в ісламському світі викликало рішення імама однієї з палестинських мечетей – там п’ятничні молитви не були скасовані – замість проповіді дали слово місцевому лікареві, який розповів вірянам про загрози, пов’язані з коронавірусом, і про те, як в цих умовах поводитися.

“Місце проповідника – не тільки для священнослужителів. Воно – для людей, що володіють знанням”, – прокоментував своє рішення імам.

Важливі свята і події для вірян різних релігій найближчими тижнями:

2 квітня – індуїстське свято Рамнавамі, коли у священні для індуїстів місця (Айодхья в штаті Уттар-Прадеш, Бхадрачалам в Андхра-Прадеш і Рамешварам в Тамілнаді) для участі в релігійних процесіях з’їжджаються мільйони людей
8 квітня – початок святкування Песаха, головного іудейського свята в пам’ять про вихід євреїв з Єгипту
12 квітня – Пасха для західних і частини православних християн
19 квітня – Пасха для більшості християн східного обряду, включаючи православних в Україні, Білорусі і Росії
23 квітня – початок священного для мусульман місяця Рамадан.

Comments are closed.