Російські ЗМІ щодня лякають вигадками про зростання релігійної нетерпимості в Україні. Мовляв, переслідування вірян та підпали храмів Російської Православної Церкви в Україні (УПЦ МП) стаються вже так часто, що у ситуацію була вимушена втрутитися Організація об’єднаних націй.

ООН нібито офіційно засудила утиски проти представників Російської Церкви та закликала припинити насильство на релігійному ґрунті. Чому це не так – в ефірі Українського радіо розповіли регілієзнавці Ігор Козловський і Віктор Єленський, передає РІСУ.

Насправді офіційно на рівні ООН, таких заяв не звучало. Також не було офіційних дискусій з цього приводу. Захід, на якому про переслідування заявили прокремлівські експерти, проходив в рамках неофіційної частини, під егідою Представництва РФ в ООН і Російського фонду миру.

Результати подібних заходів подаються як факт – начебто “ООН засуджує”. Релігієзнавець Ігор Козловський звертає увагу на те, що певною мірою йдеться про нехристиянський вчинок.

“Це вже не просто брехня, а певною мірою – нехристиянський вчинок. Чому? Князь брехні – сатана. І якщо ми долучаємось до такого поширення фейків, то кому ми служимо? Ми повинні, з одного боку, спокійно дивитися на це, але з іншого боку – постійно нагадувати про необхідність дослідження, перевірки”, – каже він.

Релігієзнавець, доктор філософських наук Віктор Єленський вважає, що ця інформація поширюється задля дискредитації України і ПЦУ, але також для створення “димової завіси”.

“Кремль дав команду Московській патріархії створити “димову завісу”, яка має сховати кричущі гоніння представників релігійних меншин в цій країні. Це має такі масштаби, яких не було за радянських часів – навіть тоді не були заборонені Свідки Єгови, як це було зараз, вони не отримували шість років ув’язнення”, – розповідає Віктор Єленський.

Comments are closed.