У зв’язку з епідемією коронавірусу і карантином ПЦУ дозволила проведення богослужінь у храмах самими лише священнослужителями та церковнослужителями і співаками без особистої присутності мирян. Натомість віряни мають долучатись до служби онлайн.

Відповідне рішення ухвалив Синод ПЦУ під час засідання 24 березня.

“Церква піклується про всіх своїх дітей, про їхнє духовне та фізичне здоров’я. Враховуючи загальні обмеження, тягар яких несе весь український народ, зокрема істотні обмеження у свободі пересування та зібрань, Церква теж приймає на себе спільний тягар, бажаючи бути для суспільства прикладом доброго та відповідального ставлення, діяльного вияву любові до ближніх, аскетичного подвигу самообмеження”, – йдеться у рішенні Синоду.

Водночас ухвалено, що ПЦУ буде наполягати перед владою на тому, що “богослужіння і молитва, діяльність священнослужителів та церковнослужителів не можуть бути повністю зупинені, храми повинні залишатися доступними для особистого відвідування вірянами, з дотриманням норм карантину, підвищеної санітарної безпеки та “соціальної дистанції”.

Крім того, у разі запровадження спеціальних дозволів на пересування ПЦУ наполягатиме на наданні таких дозволів священнослужителям та церковнослужителям для виконання ними своїх релігійних обов’язків.

Також були доповнені “Практичні настанови для єпископату, духовенства і вірних у зв’язку з оголошеною пандемією особливо небезпечної коронавірусної хвороби (COVID-19)”, затверджені Священним Синодом 17 березня.

Зокрема, через тимчасові обмеження у можливості фізично брати участь у церковних службах вірянам рекомендовано організувати в своїх оселях молитовний куточок з іконами, Священним Писанням (Біблією), молитовним світильником (лампадою) або свічкою, молитовником, приділяти більшу увагу особистій молитві ранком, ввечері та протягом дня, читанню духовно-повчальних книг, настанов та проповідей (в тому числі розміщених на сторінках у мережі).

Також віряни заохочуються до читання Священного Писання, насамперед Євангелія, молитовного читання Псалтиря, акафістів до Пресвятої Богородиці, святого Великомученика і Цілителя Пантелеймона та інших святих, з частим піднесенням Молитви під час пошесті згубної (епідемії), затвердженої Священним Синодом. Бажаючі заохочуються підносити щодня одночасну молитву о 21 годині вечора за київським часом.

Також наголошується, що на прохання вірян священник може відвідувати їх вдома для духовних бесід, Сповіді та Причастя, вживаючи належні заходи.

Так, при вході священник має використовувати одноразове взуття (бахіли) та санітарну маску, мити руки з милом і водою, використовувати дезінфікуючий засіб.  Требник, епітрахіль, хрест і літургійний набір для Причастя хворих слід підтримувати у санітарній чистості.

“Сповідь і Причастя для хворих віруючих в лікарні здійснюються відповідно до правил лікарні. У разі заборони особистого спілкування священик може провести духовну розмову та помолитися за здоров’я хворого, використовуючи засоби зв’язку, покладаючи надію на милосердя Боже”, – йдеться у доповненні до “Практичних порад”.

Також Синод ПЦУ звернув увагу на те, що ввященнослужителі та церковнослужителі, які виявляють симптоми коронавірусу або вступають в контакт з хворою людиною, мають повідомити про це своє духовне керівництво (настоятеля, благочинного, єпархіального архієрея), а також органи охорони здоров’я і слідувати встановленим процедурам (самоізоляція, карантин, тощо).

Comments are closed.