На тлі масштабного поширення коронавірусної хвороби по всьому світу досі є ті, хто сумнівається у тому, що є загроза життю. Серед таких чимало священнослужителів РПЦвУ, пише Інформаційний навігатор.

Так, 25 березня помічник настоятеля Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі, протоієрей Олександр Маличенко в ефірі телеканалу “Медіа-Інформ” заявив, що вірус не передається в процесі таїнства євхаристії (причастя).

“Ми знаємо те, що в чаші, яка дається народу Божому, є саме тіло і кров Христа спасителя. І ніяка інфекція не може бути поширена через це тіло і кров Христа спасителя”, – впевнений священник РПЦвУ.

Насправді може. Таку думку обґрунтував відомий богослов, архімандрит Кирило Говорун: “Справжнє зло не в вірусі, а в тому, що людина ігнорує закони природи”

Зазначимо, що Синод РПЦвУ не змінив порядок причастя в умовах епідемії. Таким чином в церквах РПЦвУ продовжують практику облизування всіма причасниками спільної ложечки під час євхаристії, витирання губ спільним платком і цілування спільної чаші без дезінфекції. Синод РПЦвУ дозволив лише після причастя запивати з одноразового посуду.

І хоча Синод закликав вірня і духовенство дотримуватись протиепідемічних заходів та обмежень, далеко не всі дослухаються до рекомендацій. Зокрема, на недільну службу до храму у Печерській лаврі віряни РПЦвУ прийшли без масок та не притримувалися дистанції у 1,5 метри.

А судячи з кількості молдавських прочан, які захворіли після паломництва до Почаївської лаври, там також не надто стежать за гігієною.

Comments are closed.