РПЦ МП офіційно закликає вірян найближчими тижнями, а також на Великдень молитися вдома і не відвідувати храми. З таким закликом РПЦ вперше в історії звертається до вірян.

Храми при цьому продовжать богослужіння у закритому режимі, повідомив 8 квітня голова відділу відносин зі ЗМІ МП Володимир Легойда, який входить також до складу робочої групи з коронавірусу при Патріархові РПЦ, передає РБК.

“Ми продовжуємо закликати вірян тимчасово молитися вдома, поки утриматися від відвідування храмів. Цей заклик зараз транслюються по всіх каналах… Ми жертвуємо навіть відвідуванням храму, навіть у великі свята – заради здоров’я і безпеки наших близьких”, – сказав Легойда.

29 березня Патріарх Кирило Гундяєв вперше закликав усіх православних не відвідувати храми, а також не слухати єпископів і священників, які допускають їх відвідування.

“Ось у такий спосіб ми повинні зараз жити. А будь-які інші проповіді, в тому числі такі, що виходять від нерозумних священнослужителів, не слухайте – слухайте те, що вам сказав сьогодні Патріарх!” – авторитетно заявив Кирило з амвона храму Христа Спасителя в Москві.

При цьому у низці країн, що входять до так званої “канонічної територію” РПЦ МП, наприклад, у Білорусі, відвідування храмів ніяк не обмежене, і місцеві представники Московського Патріархату продовжують закликати користуватися такою можливістю.

Російські католики і юдеї також святкуватимуть Великдень дистанційно. Віряни зможуть брати участь у богослужіннях Страсного тижня та Великодня через інтернет, раніше заявив священник, генеральний вікарій Римо-Католицької архієпархії Божої Матері в Москві Кирило Горбунов.

Comments are closed.