Києво-Печерська лавра, що перебуває у юрисдикції РПЦвУ (УПЦ МП), проведе Великодню службу в церковному дворику перед храмом.

Про це “Українським Новинам” повідомив митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент Вечеря.

“Служба розпочнеться з 23:00 і проходитиме у дворі біля лаври”, – сказав він.

Читайте також: З’явилося відеозвернення намісника Лаври, записане у день тестування на коронавірус

За його словами, служба пройде “із дотриманням всіх встановлених владою норм”. Мовляв, у самому храмі може перебувати до 10 осіб, і церква буде цього дотримуватися. На вулиці ж парафіяни зможуть взяти участь у богослужінні, але на відстані один від одного 1,5 метра і більше.

Процес освячення пасок також буде організований з урахуванням санітарно-епідемічних норм, введених через каранатин.

“УПЦ МП сподівається, що влада не ухвалить рішення про закриття храмів під час великоднього богослужіння”, – зазначив митрополит.

Читайте також: Настоятель Іонінського монастиря РПЦвУ захворів коронавірусом

Зазначимо, що зібрання вірян під час служби – це масовий захід, проведення яких заборонено Кабміном на час карантину (до 24 квітня). Таким чином правоохоронці можуть оштрафувати присутніх на службі людей.

“Уряд не закриває церкви, проте масові та релігійні заходи заборонені. Ми закликаємо всіх українців залишатися вдома на період карантину”, – йдеться у роз’ясненні уряду щодо нових обмежувальних заходів на період карантину, затверджених постановою №211.

Згідно з домовленостями між МВС і Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій, вірянам було рекомендовано купувати вже освячені паски, а у малих населених пунктах – виставити великодні кошики за ворота, де їх зможе освятити священник, який пройде вулицями.

У храми будуть допускатися не більше 10 осіб, але звідти буде йти онлайн трансляція, доступна для всіх. У місцях богослужінь зможуть бути одночасно присутніми: священник, прислужник, дяк і особи, які технічно обслуговують богослужіння та забезпечують онлайн-трансляцію.

Радник міністра внутрішніх справ Юрій Тандіт повідомив, що у разі спроб вірян відвідувати церкву, поліцейські патрулі “толерантно роз’яснюватимуть необхідність виконання цих правил”.

Парафіяни зможуть відвідувати храми індивідуально по одній-дві людини, коли богослужіння там не буде.

Нагадаємо, намісник Києво-Печерської лаври Павло вирішив тимчасово не брати участі у богослужіннях і перебуває в режимі самоізоляції через симптоми застуди.

Від 4 квітня Києво-Печерська лавра закрита на карантин через виявлення випадків коронавірусу у насельників. У приміщеннях провели дезінфекцію і закрили храм для вірян.

Митрополит Павло також здав тест на коронавірус, однак, його результати офіційно не повідомляються. За даними ЗМІ, намісник Лаври підхопив коронавірус і перебуває у важкому стані.

Comments are closed.