Керівник Горлівської і Слов’янської єпархії РПЦвУ (УПЦ МП) митрополит Митрофан, відомий прихильник “ДНР”,  звернувся до президента Володимира Зеленського і Верховної Ради з гнівним відеопосланням.

Клірик записав відеозвернення через загибель 26-річної дівчини і поранення 59-річного чоловіка у селищі Широка Балка біля окупованої терористами Горлівки. Ватажок терористичного утворення “ДНР” Денис Пушилін заявив, що інцидент стався в результаті “випробування безпілотних літальних апаратів ЗСУ”, які здатні нести боєприпаси.

 

Митрополит Митрофан заявив, що загибла Мирослава і поранений Михайло є близькими родичами співробітників Горлівського єпархіального управління РПЦвУ.

“…Кожен раз, коли відбуваються такі вбивства, знову і знову постає запитання: доки це триватиме? Людей, які тут живуть, ви називаєте громадянами України. Чи можна ось так безкарно, без суду і слідства, просто як у комп’ютерній грі взяти і зробити таке злодіяння?”- запитує президента Митрофан.

Також він вимагає від Зеленського створення слідчої групи для розслідування і притягнення до відповідальності тих, “хто дав команду і хто вчинив цей кримінальний злочин”.

Своєю чергою релігійна оглядачка Тетяна Деркач зауважує, що бойовики ледь що у всьому одразу винуватять Україну: “Читаю в проросійському ТГК: “У “ДНР “від учора звинувачують ВСУ і говорять про роботу безпілотника. Місцеві жителі розповідають нам, що чийсь безпілотник справді літає в тих місцях і кошмарить людей”. Ось так. У “ДНР” звинувачують ВСУ, жителі бачили якийсь безпілотник. Вердикт однозначний: це Україна. Там же всюди вебки стоять, ні? Дировці ж регулярно хваляться тим, що збивають українські безпілотники одразу в сірій зоні. А тут прям “літав і кошмарив, мінами кидався”.

Зазначимо, що офіційної реакції з українського боку на ці закиди наразі немає.

Нагадаємо, що митрополит РПЦвУ Митрофан раніше заявляв, що ставиться до “ДНР” як до “своєї єдиної пастви”, а також запевняв, що “люди з тієї сторони війни не хочуть”.

Він неодноразово літав до Москви і був присутній на урочистих заходах псевдореспублік “Л/ДНР”.

27 липня 2017 року митрополит Митрофан під прапорами “ДНР” провів молебень за загиблими “ополченцями” та освятив пам’ятник у Горлівці.

Також Митрофан має славу “особистого духівника” одного з найбільш активних колаборантських мерів – Приходька Івана Сергійовича, який 2014 року перейшов на бік так званої “ДНР” та отримав посаду мера Горлівки.

18 лютого 2019 року на блокпості у зоні Операції об’єднаних сил митрополит Митрофан був затриманий та доправлений на співбесіду з працівниками поліції до Слов’янська, після чого його відпустили. Відомі навіть марка і номер “особисто-кортежного” авто, на якому він успішно перетинає блокпости з ОРДЛО і кордон з РФ.

Comments are closed.