Онлайн-трансляції церковної служби, прийом заявок на молитву через соціальні мережі та постійна дезінфекція – храми Православної церкви України на Черкащині перейшли на новий режим роботи. У поминальні дні священники закликають парафіян молитися вдома, повідомляє “5 канал“.

85-річна Лідія Шереметьєва молиться вдома. Від початку карантину в церкві не була жодного разу. На Великдень святила свої паски та крашанки освяченою водою із власних запасів.

“Усе рахується, все-все-все, оце сам собі дома і посвяти, і все буде добре. Оце все приймаю і Богу молюся, і “Отче наш” читаю, Бога прошу, щоб мені здоров’я дав”, – каже Лідія Шереметьєва, мешканка Черкас.

Церкви відчинені, але працюють за новими умовами – служби відбуваються за розкладом, але на вході оголошення про безпечну дистанцію між відвідувачами храму та заклик залишатися вдома. В середині церкви все дезінфікують кілька разів на день.

“Все-таки бачать, що он на вікні у нас висить вивіска, без маски і рукавичок практично не заходять, а якщо хтось заходить без рукавичок, то у нас є свої”, – каже Галина Панасенко, свічниця храму Миколая Чудотворця ПЦУ.

Настоятель храму Миколая Чудотворця – Ігор Ярославський – приймає заявки з іменами на молитву через соцмережі – на власній сторінці та у групах, щоб у церкві не було скупчень.

Загалом вийшло пів сотні сторінок. Настоятель та два диякони зачитували ці імена понад годину. Цієї неділі – так звані Проводи померлих. Батюшка знову ініціював збір заявок на молитви.

“Більше тисячі людей знову ж такий написали імена свої рідних і близьких і будемо молитися у церкві”, – каже протоієрей Ігор Ярославський.

А для тих, хто хоче побачити службу – її транслюють у соцмережах, а у великі свята – на місцевих телеканалах.

Трансляції почали з Великодня і тепер планують зробити їх регулярними. Керують камерами з технічного куточка у вівтарі, там встановлений відеопульт і необхідне обладнання для онлайн-трансляцій.

Також священники публікують у соцмережах відеозвернення до парафіян, які записують на телефон. Все це роблять, щоби віряни залишалися з Богом. А у поминальні дні закликають до церкви і на кладовище не ходити.

“Поминання спочилих полягає в молитві за них. А якщо хтось хоче дати милостиню в ці поминальні дні – то в кожного є сусіди, друзі, знайомі і є так люди, яким важко придбати навіть якісь продукти, тож можна віднести тим сім’ям, які цього потребують і навіть їх можна попросити – пом’яніть за наших спочилих”, – каже протоієрей Андрій Шпунт, благочинний Черкаського району.

“Благаємо, дорогі браття і сестри, у так звані поминальні дні будьте дома, не перетворюйте оце все на п’янку, як раніше оце все було, а молитовно”, – говорить священник Ігор Ярославський.

Поминальні дні офіційно перенесли на червень. Але якщо є потреба пом’янути своїх рідних, священники кажуть – це краще зробити вдома.

Comments are closed.