Свято-Єлисаветинської жіночий монастир – єдиний чинний православний монастир в Мінську. Він розташований на околиці міста, поруч з психіатричною лікарнею. Обитель заснував в 1996 році протоієрей Андрій Лемешонок, який окормляв пацієнтів лікарні.

Як пише «Медуза», нині в обителі живуть 130 черниць. Монастир відомий зокрема тим, що приймає до себе колишніх наркозалежних, хворих на алкоголізм і бездомних, веде успішну комерційну діяльність: у нього є торгові точки в магазинах, лікарнях і підземних переходах Мінська.

Великий понеділок (перший день Страсного тижня) в Свято-Єлисаветинському монастирі Мінська, 13 квітня 2020 року

Чутки про коронавірус в монастирі з’явилися ще до Великодня. Але під час святкового богослужіння храм був заповнений

17 квітня про спалах COVID-19 в обителі повідомила директор культурно-просвітницької організації «Екумена», головний редактор сайту «Царква» Наталія Василевич. «Інформація з Свято-Єлисаветинського монастиря: є хворі коронавірусом серед сестер сестринства, в тому числі одна з старших сестер. Духівник протоієрей Андрій Лемешонок забороняє говорити про факти захворювання, щоб не бентежити людей, які можуть побоятися прийти на службу в наступні дні. Тим, хто говорить про карантин, погрожують звільненням», – написала Василевич в фейсбуці.

У Білорусі не закривали храми через коронавірус. Але за кілька днів до православного Великодня, який відбувся 19 квітня, глава Білоруської православної церкви (БПЦ) митрополит Павло закликав вірян утриматися від відвідування храмів. Свято-Єлисаветинської монастир організував пряму трансляцію святкових богослужінь на своєму ютьюб-каналі. Відеозапис нічної великодньої служби зібрав 190 тисяч переглядів, ранкової – 160 тисяч. На записі нічного бдіння видно, що, попри заклики церковних ієрархів, монастирський храм був заповнений вірянами.

Крім того, як пише білоруське видання TUT.BY, на Великдень деякі сестри монастиря розвозили по Мінську, зокрема до лікарень, освячені паски для вірян. Їх супроводжувала «Міс Білорусь-2018» і депутат білоруського парламенту Марія Василевич, яку неодноразово помічали на публічних заходах поруч з президентом Білорусії Олександром Лукашенко. Він називав коронавірус «психозом».

Монастир закликав не вірити «фейкам» про масове зараження. Там введений карантин через «епідемію ГРВІ»

22 квітня про спалах коронавірусу в Свято-Єлисаветинському монастирі розповів в фейсбуці Олександр Шрамко – мінський священник, в 2018 році відсторонений від служіння за критичний пост про патріарха Кирила. За даними Шрамко, в монастирі пневмонією захворіли чотири клірика і багато сестер. Шрамко також виклав оголошення про карантин в обителі. В оголошенні сказано, що хворі сестри можуть не відвідувати служби і повинні носити маски та залишатися в келіях, їжу і медикаменти їм будуть приносити прямо туди. При цьому, згідно з оголошенням, карантин в монастирі введений через «епідемію ГРВІ».

У той же день на сайті Свято-Єлисаветинського монастиря з’явився запис «Не вірте фейкам про масове зараження коронавірусом в нашому монастирі!» Там було написано, що ієрей Олександр Шрамко і «різні опозиційні ресурси» роздмухують масштаби інфекції в обителі. Монастир заявив, що коронавірус підтверджений тільки у двох черниць, вони в лікарні. Ще в однієї черниці і двох кліриків є симптоми ГРВІ, але тип вірусу ще не визначений. Ще один клірик лікується від запалення легенів на дачі, а в однієї сестри і однієї послушниці була висока температура, їх обстежили, але не госпіталізували.

Великий понеділок (перший день Страсного тижня) в Свято-Єлисаветинському монастирі Мінська, 13 квітня 2020 року

«Також у нас є сестри з сезонною ГРВІ, тому в монастирі прийняті рекомендовані запобіжні заходи, щодня вимірюється температура, хворі сестри живуть окремо, їм надається медична допомога», – говорилося на сайті Свято-Єлисаветинського монастиря.

23 квітня журналістка Марина Ахмедова, яка працювала, зокрема, заступником головного редактора журналу «Русский репортер», написала в фейсбуці, що їй подзвонили три черниці з Свято-Єлисаветинського монастиря і розповіли, що «зі 130 сестер 100 хворі». Співрозмовниці Ахмедової повідомили, що хворих відселили в окремий корпус, їжу їм залишають в коридорі, і ті виходять за нею в масках. При цьому монахиням з температурою нібито наказали говорити медикам, що їх відселили не через вірус, а через ремонт.

Також черниці розповіли, що на Великдень в їхньому храмі з однієї ложечки причастилися 970 людей, і керівництво монастиря нібито хоче приховати, що в обителі на той момент були заражені, тому черниць просять говорити, що вони відчули нездужання вже після свята. «Сестри говорять, що треба не патріарха слухати, [який закликав залишитися вдома на Великдень], а треба отця Андрія [Лемешонка, духівника монастиря], він – святий, і за його молитвами ніхто не захворіє. У проповідях він говорить, що благодать все дезінфікує і зцілює, і в храмі не можна захворіти

Великий понеділок (перший день Страсного тижня) в Свято-Єлисаветинському монастирі Мінська, 13 квітня 2020 року

У фейсбуці деякі звинуватили журналістку у брехні, але щонайменше четверо коментаторів її поста (троє з Білорусії, якщо вірити даним їх профілів у фейсбуці) сказали, що Ахмедова говорить правду. Позицію протоієрея Андрія Лемешонка, яку переказала журналістка, підтверджує запис на сайті монастиря. «Людина, яка прийшла в храм, ніколи нічим поганим не захворіє – це наша позиція, це наша віра. І будь-яка хвороба, всі ці епідемії – це не випадковість. Це покарання за безбожництво, за невіру, за гріхи, якими люди закрилися від Бога», – говорилося в запису на сайті, опублікованому 26 березня.

Білоруська православна церква не дозволяє зупиняти богослужіння в храмах

Голова синодального інформаційного відділу БПЦ протоієрей Сергій Лепін 24 квітня заявив виданню TUT.BY, що ситуація в Свято-Єлисаветинському монастирі турбує церкву. «[У пості Марини Ахмедової] наводяться жахливі дані, митрополит в курсі їх змісту. Але в єпархіальне управління надходять також й інші відомості, протилежні. Тому ми проводимо розгляд, очікуємо відповідних профільних перевірок фахівців. <…> Ми зацікавлені в тому, щоб безпека сестер і відвідувачів монастиря була забезпечена», – заявив Лепін.

На питання, скільки всього заражених коронавірусом в білоруських монастирях і церквах, він відповідати відмовився.

Тим часом, Мінська духовна академія закрилася на карантин, 41 людина з монастиря і семінарії в селі Жировичі потрапила до лікарні, з пневмонією госпіталізовано архієпископа Новогрудського і Слонімського Гурія, чия резиденція розташовано в Жировичах.

Великий понеділок (перший день Страсного тижня) в Свято-Єлисаветинському монастирі Мінська, 13 квітня 2020 року

БПЦ проводить дезінфекцію в храмах і рекомендує вірянам утриматися від прикладання до ікон і цілування хрестів, але служби не скасовує. Той же Свято-Єлисаветинський монастир продовжує богослужіння. Там пояснили виданню «Sputnik Білорусь», що не можуть закрити обитель для відвідувачів без санкції БПЦ, і додали, що «парафіяни все ще є, хоч і дуже небагато».

За словами Сергія Лєпіна, БПЦ не бачить сенсу в закритті храмів, поки в країні не введено карантин. «Можливо, іноді дійсно необхідно закрити і храми, але такий захід можливий тільки в складі глобальних комплексних заходів, що виключають можливість скупчення людей у ​​всіх інших випадках. Не думаю, що віряни більш заразні, ніж інші», – сказав представник БПЦ.

Comments are closed.